Tko je koliko dobio zapisano je u tablicama

MITO I KORUPCIJA: Po drugi puta proširena istraga u aferi ‘Varkom’

Objavljeno: 29.09.2023. zagorjeinternational

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u srpnju prošle godine je pokrenuo istragu protiv bivšeg čelnog čovjeka varaždinske komunalne tvrtke ‘Varkom’ Željka Bunića, predsjednika uprave ‘GK Grupe’ i istaknutog člana HDZ-a Roberta Gotića te vlasnika tvrtke ‘EcoEnergy’ Stjepana Ptičeka, a sumnjiči ih se za primanje i davanje mita te namještanje poslova koji su sufinancirani EU sredstvima.

Istraga je sada proširena i to po drugi puta. 

Proširenje se, donosi Varaždinski.hr, ovoga puta odnosi na Bunića i Ptičeka. EPPO sumnjiči Bunića da je ‘Varkom’ pogodovao Ptičekovoj tvrtki ‘EcoEnergy’ tako što joj je davao poslove, a tu “uslugu” Ptiček mu je vraćao tako što mu je plaćao 10 posto od vrijednosti tih poslova. Prema tvrdnjama EPPO-a, radilo se o ukupno 39 ugovora između ‘Varkoma’ i ‘EcoEnergya’ vrijednih 681.974 eura, odnosno 5,1 milijun kuna. 

Tijekom istrage, prema neslužbenim informacijama, istražitelji su našli papirnate tragove tih koruptivnih radnji. Radi se o tablicama u kojima je precizno navedeno kada je koji ugovor sklopljen, zbog čega, koja mu je bila vrijednost te koliko je mita za taj ugovor isplaćeno.

Osim toga, Ptiček je Buniću plaćao i na druge načine. EPPO ga sumnjiči da je besplatno radio na obnovi Bunićeve kuće, te da je u svojoj tvrtki fiktivno zaposlio Bunićevu suprugu koja je primala plaću iako nije radila. Istraga je u odnosu na to bila proširena u svibnju, a tijekom nje je utvrđeno da je bilo dogovoreno da Ptiček Buniću plati 68.197 eura, odnosno 513.833 kuna. Od tog iznosa, Ptiček je Buniću, navodi EPPO, platio 40.511 eura mita, odnosno 305.236 kuna

Podsjetimo, afera ‘Varkom’ bavi se dodjelom radova na izvođenju projekta “Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu”. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 milijuna kuna (23,7 milijuna eura). Na kraju je bila prihvaćena ponuda od oko 262 milijuna kuna. EPPO sumnja da su Gotić, Bunić i Ptiček dogovorili da poslove oko radova na pročistaču dobije Gotićeva tvrtka.

Sumnja se da se to osiguralo tako da se u natječajnu dokumentaciju ubacio uvjet koji se odnosio na posebno injektiranje betona. Riječ je o postupku za koji je specijalizirana Gotićeva tvrtka, a sve je navodno osmislio Ptiček, koji je zajedno s Gotićem obećao mito Buniću ako Gotićeva tvrtka dobije spomenuti posao. Gotićeva tvrtka je u konačnici dobila posao. Ptiček je pak trebao dobiti posao kao podizvođač na tom projektu, a radovi su trebali biti vrijedni oko 72,8 milijuna kuna, odnosno 9,6 milijuna eura bez PDV-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba