Tijekom tjednog boravka u grupi već je sklopila prva prijateljstva

BITI ĆE SAMA: Djevojčica (6) s autizmom privremenim rješenjem ostaje jedino dijete vikendom u centru

Objavljeno: 29.09.2023. zagorjeinternational

Djevojčica (6) s autizmom o kojoj nema tko brinuti i privremeno je smještena u Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj u Zagrebu, tijekom vikenda bit će jedino dijete u toj ustanovi, piše 24sata.   

– To nama nije prvi puta, imali smo već kriznih smještaja, ali takve su situacije iznimne. Organizirali smo se u smjene, djevojčica će tijekom vikenda biti s odgojiteljima, a tu će biti i stručni tim od psihologa, logopeda, svi koji trebaju. Ništa joj neće nedostajati – kazala nam je Jelena Grabovac, ravnateljica Centra Slave Raškaj.  

Za djevojčicu je napravljen cijeli plan aktivnosti tijekom vikenda, navodi ravnateljica, ističući kako među ostalim mogu otići u grad, prošetati Tuškancem, kino.

– Djevojčica je dobro i to je najbitnije. Ona tijekom tjedna boravi u grupi, sklopila je prva prijateljstva, djeca se igraju s njom. Iako nije verbalna ona pokazuje interes za igru i ne vidi se na njoj nikakva trauma –  kazala je ravnateljica.   

Centar ‘Slave Raškaj’ iako privremen, za djevojčicu će do daljnjega biti na raspolaganju dok se ne nađe najbolje moguće rješenje. Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovorili su kako je djevojčica je smještena u ustanovu gdje joj je u ovom trenutku osigurana sva potrebna njega i skrb. 

– Nadležni stručni tim intenzivno prati cjelokupne obiteljske okolnosti, radi osiguravanja uvjeta za povratak u vlastitu obitelj, a s obzirom na to da socijalna usluga smještaja u kriznim situacijama traje najdulje do šest mjeseci, odnosno do godinu dana za dijete o kojem roditelji privremeno nisu u mogućnosti skrbiti zbog bolesti, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća – navode.

Istovremeno će se obitelji pružiti potrebna pomoć i podrška sukladno važećim propisima iz sustava socijalne skrbi, a ako se po sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni utvrdi daljnja nemogućnost brige obitelji o djevojčici, poduzet će se sve odgovarajuće radnje za osiguranje smještaja u udomiteljskoj obitelji, s ciljem rasta i razvoja u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju.

Kako podsjeća 24sata, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb Valerija Kanđera objavila je u ponedjeljak kako nemaju kud s djevojčicom o kojoj nema tko brinuti navodeći da ih je odbila 31 ustanova i timova za udomiteljstvo. Djevojčica za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljske skrbi tražio smještaj zatim je privremeno zbrinuta u Centru Slave Raškaj. Majka djevojčice je na dugotrajnom liječenju, otac na nepoznatoj adresi, a nitko od šire obitelji ne može preuzeti skrb. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba