WHO-ova granica je pet mikrograma po kubnom metru, dok naši gradovi imaju trostruko

PORAZNO: Barokni grad sa sjevera Hrvatske našao se u TOP 10 najzagađenijih

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

Nova Gradiška, Slavonski Brod, Osijek i Vinkovci hrvatski su gradovi u kojima je najveće zagađenje zraka, dok su dijelovi Gorskog kotara te neki otoci oni s najmanje onečišćenja, piše Jutarnji list

Hrvatska ima problem s graničnim vrijednostima čestica PM2,5 koje preporučuje WHO (Svjetska zdravstvena organizacija). Navedeni hrvatski gradovi su tako u najgorem položaju što se tiče onečišćenja, a uz njih tu se još spominju Varaždin, Zagreb, Split, Rijeka i Zadar.  

Prema novim smjernicama WHO-a, prosječne godišnje koncentracije čestica ne bi trebale prelaziti pet mikrograma po kubnom metru. Više od 19 mikrograma lebdećih čestica imaju navedeni slavonski gradovi, dok je Varaždin na ljestvici od 14 do 16. 

Istraživanje je proveo britanski Guardian u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika. Prikupljeni podaci pokazali su da je od europskih država onečišćenim lebdećim česticama najpogođenija Sjeverna Makedonija, a slijedi je Srbija te istočnoeuropske zemlje Rumunjska, Albanija, Slovačka, Poljska i Mađarska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba