Slovenija postavila nove kontrole na granice – reagirao hrvatski vrh

MILANOVIĆ: Sada vidimo da nema Europe bez granica, postoji Europa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu 

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

Zbog ilegalnih migracija Slovenija pooštrava nadzor na granici s Hrvatskom. Prema najavama, slovenska policija će postaviti punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza. Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prijelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije bit će policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila, piše Index

Reakcija

Nove slovenske mjere na granici komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

– Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala, moj stav i pristup tada svima je poznat ja bih ga ponovio. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega BiH, to radi i provodi. Slovencima nemam što zamjeriti, to bi i mi napravili vjerojatno. Naša policija radi što može, više od toga ne može i ne smije. I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Europe bez granica, postoji Europa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi što može – rekao je predsjednik Milanović.

Milanović smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te kako razumije to, ali kaže kako postoji i drugačije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH, a to je, kako je rekao, što brže integriranje BiH u EU.

Slovenski potez komentirao je i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

– Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora, nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara – rekao je Božinović.  

Božinović je kazao da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po šengenskom režimu i bez zaustavljanja. Sličnu stvar, dodao je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Na potez Slovenije danas je reagirao i predsjednik sabora Gordan Jandroković, koji je ustvrdio da to “nije znak nepovjerenja, nego odgovor na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu”.

Predsjednik sabora kazao je kako će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim “kolegama i prijateljima” s kojima se vodi “vrlo otvoren dijalog”.

– Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice – istaknuo je Jandroković.

 

Pojačana aktivnost 

Već jutros pojačane su policijske aktivnosti na području policijskih uprava Novo mesto i Koper. Slovenci su objavili da se od ulaska Hrvatske u Schengen broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju znatno povećao te da je od početka godine do kraja kolovoza tamošnja policija obradila 36.137 ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske, u usporedbi s 13.601 ilegalnim prelaskom lani.  

O svemu je detaljnije na presici govorio ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar. Kazao je kako je broj ilegalnih prelazaka u ovoj godini premašio 40 tisuća.  

– Broj ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske danas je premašio 40.000, a policija postupa u skladu sa svojim operativnim planovima, zbog čega je jutros pojačala rad na nekima od najkritičnijih dijelova granice s Hrvatskom. Trenutačno se radi o područjima PU Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje – rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je istaknuo da nije riječ o uspostavi unutarnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama u područjima na granici s Hrvatskom.

– Aktivnosti policijskih službenika i dalje će biti usmjerene na otkrivanje krijumčara i prekograničnog kriminala – dodao je.  

Granični prijelazi 

Oglasila se i slovenska policija. 

– Jutros smo pojačali način rada na nekim od najkritičnijih dijelova granice, posebice s Hrvatskom. Trenutno se radi o području policijskih uprava Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje. Ističemo da se ne radi o uspostavi unutarnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama koje policija cijelo vrijeme provodi na područjima uz granicu. Naše aktivnosti usmjerene su na zaštitu unutarnje granice te na otkrivanje i hvatanje krijumčara i drugog prekograničnog kriminala, čime osiguravamo sigurnost svih stanovnika Slovenije – priopćila je slovenska policija.  

Prema informacijama slovenskog portala 24ur, policija je jutros odmah nakon graničnih prijelaza postavila kontrolne punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo mesto na željezničkom nadvožnjaku u Rigoncama, Trnovcu kod Metlike, Obrežju kod Kalina te na području PU Koper u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga. Iza graničnog prijelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba