Što kažete na odluku ove županice?

Županija zabranila alkohol! Otkaz možete dobiti i za 0,1 promil

Objavljeno: 20.09.2023. zagorjeinternational

Požeška županica Antonija Jozić (HDZ) donijela je novi pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu prema kojem je tolerancija na alkohol nulta, odnosno, kažnjavat će se sve iznad 0,0 promila, prenosi Danica.hr.

– Testiranje službenika ili namještenika radi provjere je li pod utjecajem alkohola provodi stručnjak zaštite na radu II. stupnja i to kao redovno testiranje, nasumično testiranje, ili testiranje po dojavi župana, neposrednog voditelja ili ovlaštenika poslodavca. Rad pod utjecajem alkohola, droge ili drugih nedozvoljenih tvari smatra se težim kršenjem radne dužnosti, odnosno teškom povredom radnog odnosa. Prema službenicima ili namještenicima koji su postupili protivno zabrani ovog Pravilnika primjenjuju se odgovarajuće mjere odnosno sankcije, ovisno o okolnostima slučaja i o rezultatima testiranja – stoji u pravilniku u kojem se također navodi da mjere za prekršitelje mogu biti usmeno upozorenje uz udaljavanje s mjesta rada, zabrana nastavka rada – privremeno udaljavanje s radnog mjesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe uz mjere obveznog liječenja te mjera otkaza. 

Prema pravilniku, ako vas više od triput zateknu s barem 0,1 promil alkohola, ne gine vam otkaz, a ako pak triput napušete više od 0,5 promila, računajte da ste izgubili posao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba