HRVATSKI ŽUPANI SLOŽNI: Zakon o obrani od elementarnih nepogoda mora se mijenjati

“Želimo da se nastavi obrana od tuče raketama i da se formira ustanova koja će se baviti samo obranom od elemntarnih nepogoda!”

Objavljeno: 20.09.2023. Alen Brodar

Na 67. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Krapini, jedna od tema bile su i elementarne nepogode, odnosno promjena zakonodavstva za prirodne nepogode.

– To je nešto što se svih nas, nažalost sve više i više, tiče. Imali smo nedavno oluje koje su prošle u kratkom periodu kroz desetak hrvatskih županija, odnosno dobar dio Hrvatske te ima zakonskih stvari koje svakako treba unaprijediti i s time se svi slažemo. Nadamo se da će se pronaći zajednički jezik s resornim ministarstvima, da dođe do željenih zakonskih izmjena – otkrio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, na što se, nakon novinarskog pitanja o konkretnim potezima na tu temu, nadovezao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Stav Hrvatske zajednice žuupanija je na tragu onoga što proklamiramo i mi ovdje u Zagorju, a to je da protugradnu obranu ne treba ukinuti. Neka se Ministarstvo konačno izjasni da li ćemo se braniti raketama protiv tuče ili ne. Drugo, što je vidljivo iz svake izjave koja dolazi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, oni se ne žele s time baviti, stoga predlažemo da se na nivou države formira ustanova koja će se baviti samo sa zaštitom od elementarnih nepogoda, odnosno obranom od tuče raketama. Bilo je raznih izjava da znanstveno nije dokazano da to pomaže, a bogami nije ni dokazano da ne pomaže. Činjenica jest da su klimatske promjene napravile svoje i da imamo sve češće i veće elementarne nepogode i nepobitna je činjenica da su prije desetak godina štete bile manje nego što su danas. Također, kroz medije se provlačila lažna teza da smo mi jedina zemlja u EU kojam se brani raketama od tuče, što jednostavno nije točno. Mađarska ima ustanovu koja se time bavi, neke regije u Austriji se brane raketama, ali se ispaljuju iz aviona, to rade i mnoge metropole oko svojih aerodroma, prema tome ne treba izmišljati ‘toplu vodu’, nego jednostavno staviti struku za stol i donijeti političku odluku da ćemo se dalje braniti od tuče raketama i da se mora formirati ustanova koja će se time baviti. Županije ne bježe od financiranja toga, mi smo to radili i do sada, a ja sam nekoliko puta tražio i nikad nisam dobio podatak koliko se raketa godišnje potroši na području pojedine županije i koliko to zapravo košta. Mi smo spremni sudjelovati u tome, a ja ću reći uime Krapinsko – zagorske županije, da tražimo da se formira ustanova, da tražimo da ostane obrana od tuče sa raketama, a da ćemo mi osigurati novac za svaku raketu koja bude ispaljena na našem području – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba