Sufinanciranje dječjih vrtića postala vruća tema. Na kritike SDP-a odgovorio HDZ Varaždinske županije:

“Vlada im osigurala 3.000.000 kuna, a oni cmizdre”

Objavljeno: 20.09.2023. zagorjeinternational

SDP Varaždinske županije osvrnuo se na Vladine mjere sufinanciranja dječjih vrtića uz poruku da HDZ čini nepravdu djeci i roditeljima. Smatraju da je novi model sufinanciranja kojeg je izradila Vlada RH, nepravedan. 

Na njihove komentare stigao je odgovor iz HDZ-a Varaždinske županije, a kojeg vam prenosimo u cijelosti u nastavku:

– Nakon što je aktualna Vlada premijera Andreja Plenkovića donijela novu mjeru, a koja se odnosi na financiranje dječjih vrtića, varaždinski SDP-ovci po običaju cmizdre. Ne samo da nas svaki tjedan obasipaju dozom cmizdrenja, nego sve više i više donose štetne odluke. U prilog tome govore njihovi potezi kao što su dizanje cijene odvoza otpada, a od nedavno i za roditelje dizanje cijene boravka djece u gradskom vrtiću. Nijedna Općina, niti Grad s područja Varaždinske županije, sada ne planira roditeljima dići cijenu, prvenstveno zbog te Vladine mjere. Prema tome, potrebu za dizanjem cijene nema niti Grad Varaždin – poručio je Stričak, pri čemu se osvrnuo i na kriterij stupnja razvijenosti općina i gradova.

– Kao što vam je poznato, Grad Varaždin za sada spada u najrazvijenije gradove na području Republike Hrvatske. Naglašavam za sada, jer nažalost, svima postaje jasno da ga Peđin dvojac Bosilj – Marković nije u stanju voditi. Stoga, apeliram na članove Upravnog vijeća vrtića; Darinku Vrbanec, Danku Marić Paravinja, Vlastu Cindrić, Sonju Kolarek, Adelu Komljenović Koprek, Kseniju Sambolec te Ljiljanu Čurčija, da kad već gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković nemaju nikakav osjećaj za rad dječjih vrtića, za potrebe djece i mladih, između ostalog i roditelja, da se barem oni kao članovi Upravnog vijeća suprotstave toj odluci o dizanju cijene vrtića za roditelje – rekao je Stričak, te istaknuo kako će Grad Varaždin iz državnog proračuna po novome modelu dobiti oko 3 milijuna kuna.

– Tih 3.000.000 kuna neka bude taj iznos koji bi trebali platiti roditelji – rekao je Stričak.

Dodao je kako nijedna Vlada dosad, osim aktualne Vlade Andreja Plenkovića, nije u toj mjeri vodila brigu o djeci.

– O tome nam najbolje govori činjenica da je u mandatu prošle Vlade Andreja Plenkovića, na području Varaždinske županije, izgrađeno ili dograđeno 14 vrtića. Sada su Općine i Gradovi potpisali ugovore o financiranju izgradnje novih 14 vrtića, a informacijama kojima raspolažemo s terena, još dvije Općine pripremaju izgradnju još dva vrtića. Osim što Vlada sufinancira, odnosno financira izgradnju dječjih vrtića, sada je napravila dodatni iskorak, a to je da sufinancira ono što bi rekli – hladan pogon, odnosno održivost tih vrtića – poručio je župan Stričak za kraj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba