Njeguju svoj govor koji je nadaleko poznat

U općini Bednja održane radionice očuvanja bednjanskog govora za najmlađe

Objavljeno: 20.09.2023. zagorjeinternational

Da se u Općini Bednja brinu o svojoj tradiciji i kulturi, te da je njeguju i čuvaju za buduće generacije, pokazuju i nedavne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu koje su održane u sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, a Općina je za tu svrhu od Ministarstva kulture i medija RH dobila 2123,56 eura.

Besplatne radionice bile su namijenjene djeci starosti od 4 do 12 godina, a održavale su se u Dječjem vrtiću “Zibeljko”, OŠ Franje Serta Bednja, Vatrogasnom domu Bednja te na terenu. Za male Bednjance tako su održane kreativne radionice na bednjanskom, radionice kuhanja, istraživanja, dramske i pjevačke radionice, likovne radionice, ali i vatrogasne radionice.

Načelnik Bednje Damir Poljak istaknuo je kako je cilj ovih radionica bio da potaknu najmlađe na korištenje bednjanskog govora.

– Bednjanski govor je sve ugroženiji jer naši mještani sve više koriste štokavski. Cilj radionica bio je očuvanje bednjanskog govora među najmlađim generacijama. Željeli smo ih na taj način potaknuti da u svakodnevnom životu komuniciraju na domaćem govoru. Bednjanski govor je jedan od najvažnijih dijelova naše kulturne baštine i tradicije, i ove radionice su samo dio onoga što sve radimo kako bi spriječili da bednjanski govor izumre – rekao je načelnik Poljak te zahvalio svima koji su sudjelovali na radionicama, kao i Ministarstvu kulture i medija RH na dobivenim sredstvima.

– To je samo pokazatelj i još jedna potvrda da je vrijednost bednjanskog govora, kao i važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije, prepoznata i na razini Republike Hrvatske – rekao je načelnik Poljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba