Rezultati su to istraživanja provedenog prošle godine među više od 1700 učitelja i 7500 učenika

Učitelji smatraju da mobitelima nije mjesto u školi. Ovo misli i dobar dio osnovaca 

Objavljeno: 20.09.2023. zagorjeinternational

Prema rezultatima Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, čak 85 posto učiteljica i učitelja podržava zabranu mobitela u osnovnim školama. 

Istraživanje je provedeno u svibnju i lipnju prošle godine, piše Index.hr, a sudjelovalo je 1705 učitelja i učiteljica te 3706 učenika i učenica petih razreda, kao i 3866 učenika i učenica sedmih razreda iz 84 osnovne škole u Hrvatskoj. 

Petaši su po pitanju zabrane mobitela podijeljeni. Njih 47,4 posto se protivi zabrani, dok 52,6 posto podržava zabranu, a učenici sedmih razreda većinski se protive zabrani, njih 68,9 posto, dok 31,1 posto zabranu podržava.

S obzirom na to da, prema rezultatima istraživanja, dobar dio učenika također podržava zabranu mobitela u školama, to ukazuje na činjenicu da je korištenje mobitela u hrvatskom osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju neprikladno te da se ne koriste brojne mogućnosti digitalne tehnologije u školama.

Autori istraživanja navode da je, s obzirom na sveprisutnost mobitela u svakodnevnom životu učenika/ca, kao i na sve češće zahtjeve za korištenjem mobitela u odgojno-obrazovne svrhe tijekom nastavnog procesa, potrebno povesti stručnu i javnu raspravu o sljedećem pitanju: 

– Treba li, s kojom svrhom i kako omogućiti korištenje mobitela u osnovnoj školi? Rezultati pozivaju na raspravu između svih uključenih u složeni život škole te na uvažavanje različitih perspektiva – posebice učeničke. Dogovor o pitanju korištenja mobitela u svakoj školi postignut suradnjom svih zainteresiranih dionika – učitelja, učenika, ravnatelja, stručnih suradnika i roditelja – predstavlja najbolje jamstvo da se zajednička odluka o tom pitanju sprovede u djelo – navode. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba