Uskoro će sve bolnice postati državne

BEROŠ: Građane i pacijente ne zanima tko je vlasnik, nego način na koji se upravlja zdravstvenim ustanovama

Objavljeno: 13.09.2023. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš u izjavi novinarima u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, nakon otvaranja radova na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju, podsjetio je da je izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz travnja predviđeno da se na državu prenesu osnivačka prava. 

– Ali samo osnivačka prava, ne i vlasništvo ili neki drugi elementi – rekao je ministar Beroš za HRT.

Naglasio je da građane i pacijente apsolutno ne zanima tko je vlasnik, nego način na koji se upravlja zdravstvenim ustanovama.

– On nije u cijeloj Hrvatskoj jednak. A da bismo mogli transformirati hrvatski zdravstveni sustav, reorganizirati bolnički zdravstveni sustav, moramo imati alate, poluge da to i realiziramo. A osnivačka prava svakako su jedan od važnih elemenata u pravcu rješavanja problema na dobrobit i korist hrvatskih građana i čitavog zdravstvenog sustava – rekao je ministar, prenosi Regionalni

Prijenos osnivačkih prava nije političko pitanje niti je svrha sama sebi, već ima zadatak zdravstvenoj administraciji olakšati niz sljedećih koraka u organizaciji bolničkog zdravstvenog sustava.

– Mislim da se svi skupa možemo složiti da ga je potrebno reorganizirati ne samo na opseg financijskih troškova koji se generiraju, nego i s obzirom na rezultate liječenja – zaključio je Beroš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba