Lokalno vijeće glasalo za zabranu mesa jer je vegetarijanska prehrana zdravija

NJEMAČKI VRTIĆI: Nema više špageta bolonjez i mesnih odrezaka – od sad samo kelj i brokula

Objavljeno: 13.09.2023. zagorjeinternational

Djeca u vrtićima i osnovnim školama u Freiburgu u Njemačkoj od jučer više ne ručaju špagete bolonjez, mesni odrezak i Currywurst. Umjesto toga, svi će dobivati isključivo vegansku hranu.

Odluku o izbacivanju mesa iz vrtića i škola donijelo je lokalno vijeće Freiburga u listopadu prošle godine. Većina političara Zelene ljevice (Grün links) glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, prehrana bez mesa zdravija. Djeca se sada moraju prilagoditi na novu prehranu jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik, piše Fenix Magazin

Prema pisanju lokalnih medija, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je bezmesna prehrana dobra za djecu koja rastu i razvijaju se.

Pedijatrica Jen Trachtenberg smatra da prava vegetarijanska i veganska prehrana može zadovoljiti sve djetetove potrebe, ali pod jednim uvjetom:.

– Treba biti dobro promišljena i nadzirana od strane pedijatra ili registriranog dijetetičara – mišljenja je Trachtenberg, prenosi Index

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji prepoznaju da djeca imaju drugačije potrebe za hranom od odraslih. Djeca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže razine vitamina B12 (koji održava zdravu krv i živčane stanice osobe), kalcija (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij), željeza (koji stvara hemoglobin i mioglobin) i cinka (koji podržava imunološki sustav i potreban je tijelu za stvaranje proteina i DNK). 

Međutim, nijedan od ovih nutrijenata nije specifičan samo za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 može se pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima obogaćenima vitaminom B12 kao što su sojino mlijeko ili prehrambeni kvasac. U grahu se mogu pronaći kalcij i željezo. Vitamin D se može naći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od naranče i sojino mlijeko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orašastim plodovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba