VARAŽDIN: Na udaru poskupljenja našli su se i dječji vrtići

BOSILJ: Državna blagajna je znatno nabrekla i može financirati vrtiće u cijeloj državi, ali su odlučili pripremiti zakon za selektivno financirati djecu

Objavljeno: 11.09.2023. zagorjeinternational

Temeljem upita medija i građana o cijenama vrtića u Varaždinu, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj daje sljedeće obrazloženje: “Pravedno je da djeca u privatnim i gradskim vrtićima imaju ista prava, kao što je pravedno da država jednako subvencionira cijene vrtića za djecu u Varaždinu i Cisti Provo”. 

Poskupljenja 

Svakodnevna poskupljenja u trgovinama neminovno utječu na sva područja života i životne troškove svakog građana. Poskupljenja utječu negativno na ukupna primanja građana koja rastu sporije od troškova života.  

– U tim okolnostima prinuđeni smo odgovorno voditi računa o održivosti gradskog sustava, razmisliti o korekcijama cijena pojedinih gradskih usluga. Jedna od tih je i povećanje cijena u vrtićima. Ta je najava s pravom izazvala veliku pozornost roditelja – kazao je gradonačelnik Bosilj. 

Grad financira dječje vrtiće iz poreza na dohodak koji plaćaju građani na svoja primanja. Upravo je porez na dohodak najizdašniji prihod kojeg prihoduje grad (kao i drugi gradovi).  

– Sadašnje stanje i porast svih ulaznih troškova doveli su do toga da je postalo nemoguće po sadašnjim cijenama održavati vrtiće, plaćati plaće djelatnicima, osiguravati obroke za djecu. Enormni rast troškova s jedne strane, a vrlo mali, gotovo neznatni rast prihoda grada dovode nas u situaciju da se odlučimo između dva puta: ukinuti neki od nadstandarda koje grad osigurava ili povisiti cijenu vrtića. Povećani pritisak troškova gradska blagajna ne može izdržati. Odgovorno gospodarimo svakom lipom, odnosno svakim centom proračuna što se vrlo lako može vidjeti putem aplikacije ‘Transparentni Varaždin’ – objasnio je Bosilj.

Vrtiće u Varaždinu u potpunosti financira grad. Tu su plaće odgojiteljica, kuharica, spremačica, troškovi prehrane djece, energenata, izgradnja i održavanje gradskih vrtića. Ekonomska cijena vrtića u Varaždinu je od 2009. bila ista i iznosila je 232 eura po djetetu. Posljednjom korekcijom ona je porasla na 280 eura  po djetetu nakon pregovora i usklađivanja s vlasnicima privatnih vrtića.

– Zalažem se za načelo po kojemu je u našem gradu, kao i u našoj zemlji, svako dijete jednako u pravima, bilo da ide u privatni ili gradski vrtić. Smatram da dijete koje ide u gradski vrtić ili privatni vrtić mora primiti jednaku subvenciju iz gradske blagajne. Dakle, sada su usklađene ekonomske cijene iz 2009. sa stvarnim troškovima koje vrtići imaju, te su ujednačene cijene po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima. Sve ostalo ne bi bilo pravedno – poručio je Bosilj te dodao kako u gradskim vrtićima trenutno 750, dok je u privatnik oko 950 djece. 

Uz to , gradonačelnik je posebno istaknuo kako svi građani izdvajaju za djecu nešto više od pet milijuna eura.

Najpravedniji sustav 

– Razumijevajući težinu situacije u kojima žive naši građani, u namjeri da ublažimo ovaj udar na kućne budžete, grad će rebalansom krajem rujna podmiriti pola tog iznosa. Time će roditelji plaćati 117 eura za prvo dijete, a za djecu s teškoćama u razvoju 34 eura u svim vrtićima. Međutim, ovdje ću ponoviti ono što govorimo od izbora za gradonačelnika: kao odgovorna osoba i gradonačelnik nikad neću biti populista i neodgovorno trošiti novce koje nemamo u politikantskom pokušaju da se svima svidim. Posebno u uvjetima krize kad se gradska blagajna vrlo brzo prazni a sporo puni, zalažem se za najpravedniji sustav koji možemo napraviti uz količinu novaca kojim raspolažemo, i uz odnos države prema nama kakav imamo – rekao je Bosilj.

Zalaganje za besplatne vrtiće u cijeloj zemlji. 

– Državna blagajna je značajno nabrekla i može financirati vrtiće u cijeloj državi, ali su oni u državnoj vlasti odlučili pripremiti zakon po kojem će selektivno financirati djecu. I u ovom slučaju se zalažem za načelo prema kojemu djeca imaju jednaka prava bilo da su u Varaždinu ili Cisti Provo ili Trilju. A sadašnji prijedlog to nije. Tako će iznos subvencija u dalmatinskoj Zagori biti 50 posto ekonomske cijene ili 140 eura, u Bednji i Visokom 37,5 posto ili 87,5 eura, Novom Marofu 25 posto ili 70 eura, a za nas u Varaždinu samo s 6,25 posto ekonomske cijene odnosno sa 17,5 eura mjesečno po djetetu – zaključio je Bosilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba