Danas je prvi dan ljeta, ali i zadnji dan nastave u školama

Jedno im je zajedničko – ne padaju svake godine na isti datum

Objavljeno: 21.06.2023. zagorjeinternational

Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem, koji je ove godine počeo na današnji dan u 5:32 sata te će trajati sve do 22. rujna do 20:21 sati.  

Ljetni solsticij događa se kada Sunce postigne najveću i najsjeverniju točku na nebu. Tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj polutki je dan najkraći i počinje zima, piše Zvjezdarnica Zagreb.

Mnogima omiljeno godišnje doba ne počinje svake godine na isti dan, ali ga uvijek očekujemo u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku. Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta. Budući da po njemu godina otprilike traje 365,242199 dana, svake četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta.

Ovaj dan je ujedno i zadnji dan nastave u osnovnim i srednjim školama te im od sutra počinje četvrti dio odmora u školskoj godini, koji je mnogima i najdraži. Naravno, odmor vrijedi za sve osim one učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba