Grad Čakovec primio pohvale izaslanstva Vijeća Europe

Razgovaralo se i o participiranju građana u odlučivanju

Objavljeno: 17.06.2023. zagorjeinternational

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga, u četvrtak su ugostili predstavnike Kongresa lokanih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koji borave u službenom posjetu našoj zemlji. Cilj njihovog dolaska u grad je na terenu provjeriti kako se provodi Europska povelja o lokalnoj samoupravi, ali i čuti mišljenja dužnosnika o tome kako se sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj može učiniti boljim. Izaslanstvo u kojem su bili Gobnait Ni Mhuimneacain iz Irske, Cecilia Dalman Eek iz Švedske te Goerige Coucounis sa Cipra, zanimala je i suradnja koju Čakovec ima sa središnjim državnim vlastima te mišljenje o aktualnim najavama reforme hrvatskog poreznog sustava.

Zadržavši se oko sat vremena, članovi komisije propitkivali su gradonačelnicu i predsjednika Gradskog vijeća o načinu funkcioniranja Grada, financiranju potreba stanovnika, ali i o njihovom sudjelovanju u odlučivanju. Kako je rekla gradonačelnica Cividini, u posljednje dvije godine nastoji što konkretnije uključiti građane u procese donošenja odluka, izgraditi ono što je u proteklom razdoblju zbog inih razloga bilo zanemareno te korištenjem tehnologije, građanima, kontakt s Gradskim službama učiniti što bržim, neposrednijim i kvalitetnijim. Istaknula je da su po prvi puta u povijesti grada, u programiranju natječaja za idejno rješenje središnjeg gradskog trga mogli sudjelovati svi Čakovčani, te da se u proces aktivno uključilo njih oko 1600.

Nakon 15 godina čekanja, prošli je mjesec konačno potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje Regionalnog-edukacijsko rehabilitacijskog centra, a započetim procesom digitalizacije, Gradska uprava poslovat će transparentnije i brže, Gradskom vijeću pomoći će se u donošenju kvalitetnijih odluka, a unaprijedit će se i svakodnevna komunikacija s građanima.

Kao glavne izazove u poslu, istaknula je manjak sredstava za financiranje svih potreba koje ima Grad, posebice kod projekata izgradnje infrastrukture. Također, navela je i stalno spuštanje ovlasti s državne na lokalnu razinu koje ne prati i fiskalna decentralizacija. Na pitanje o prirezu, predsjednik Gradskog vijeća Varga rekao je da je Čakovec prirez ukinuo prije tri godine, te da se radi o sredstvima koja su vezana uz stopu Poreza na dohodak koje određuje država. Sredine poput Čakovca, u kojima većina zaposlenih radi u industrijama koje imaju niže plaće, zbog poreznih olakšica i izuzeća, prirezom ne mogu zadovoljiti sve potrebe. Njegovo najavljeno ukidanje te uvođenje mogućnosti lokalnog određivanja stopa Poreza na dohodak, tek treba saživjeti te će se tek naknadno vidjeti učinci reforme. Gradonačelnica je dodala da je upravo iz tih razloga odlučeno da se ide u kreditno zaduženje koje bi se koristilo za izgradnju objekata komunalne infrastrukture, a koja se ne može prijaviti za sufinanciranje na europske fondove, kako bi se oslobodila porezna sredstva za socijalne transfere, ulaganja u obrazovanje, kulturu i slično.

S izaslanstvom se razgovaralo i o suradnji s Vladom RH, koju je gradonačelnica ocijenila dobrom. Također, tema je bila i zastupljenost žena u lokalnoj politici.

Na temelju prikupljenih podataka iz Čakovca, ali i drugih hrvatskih jedinica lokalne i regionalne samouprave, Komisija će napraviti Izvješće te preporuke za daljnjim poboljšanjem sustava lokalne samouprave, vodeći računa o načelu supsidijarnosti te što većem participiranju građana u odlučivanju. Kako su sami rekli, onim što su čuli u Čakovcu, i više su nego zadovoljni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba