Uoči Dana grada Novog Marofa, gradonačelnik Jenkač osvrnuo se na proteklu godinu

NAJZNAČAJNIJI PROJEKT: “Istočna obilaznica je pri kraju, projekt o kojem razgovaramo već 40 godina. To ćemo posebno proslaviti”

Objavljeno: 10.06.2023. Vanja Hozmec

Na području Novog Marofa su krajem svibnja počela brojna zanimljiva događanja organizirana u sklopu “Antunovog v Marofu”. Riječ je o manifestaciji koja se održava svake godine uoči Dana grada, a kojeg Novomarofčani obilježavaju 13. lipnja. Kako je taj datum iza ugla, porazgovarali smo s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem o tome što se na području grada radilo u proteklih godinu dana, a otkrio nam je potom i što tek slijedi.

Kako je istaknuo gradonačelnik, među značajnijim projektima prošle godine je svakako završeno uređenje društvenog doma u Makojišću Gornjem, a radi se o projektu koji je sufinanciran sredstvima EU, a po konačnoj provjeri, Grad je zaprimio odluku da su prihvaćeni svi troškovi za koje je traženo sufinanciranje. 

Površinom najveći u županiji

– To znači da smo i ovaj projekt završili po svim standardima EU sufinanciranja i da nismo dobili nikakvu penalizaciju. To dovoljno govori o predanosti gradskih službenika svim potrebnim detaljima i poštivanju svih odredbi nabave, kontrole i provedbe EU projekata. Osim toga uložili smo preko dva milijuna kuna u izgradnju nogometnog i pomoćnog igrališta u Novom Marofu, nastavili smo sa sanacijom Utvrde Grebengrad, preko tri milijuna kuna uložili smo u kupnju zemljišta i izgradnju ceste u zoni malog poduzetništva, nastavili smo s modernizacijom javne rasvjete u Zagrebačkoj i Varaždinskoj ulici te smo izgradili nadstrešnicu na groblju u Remetincu – pobrojao je Jenkač.

Novi Marof je površinom najveći grad u Varaždinskoj županiji, a na svojih 111 kilometara četvornih površine ima evidentirano preko 500 kilometara nerazvrstanih cesta. 

– Imperativ je stoga kontinuirano ulaganje u modernizaciju, održavanje i asfaltiranje. Svake godine ulažemo po nekoliko milijuna kuna u asfaltiranja makadamskih nerazvrstanih cesta i sanacije postojećih asfaltiranih prometnica. Tijekom 2022. godine za izgradnju i sanaciju nerazvrstanih cesta utrošeno je 5.101.737,83 kune. Neke od saniranih i moderniziranih prometnica su “Visočka steza” u Možđencu, a radi se o proširenju spoja na DC3, zatim proširenje Grebengradske ulice u Novom Marofu, prometnica “Kapela-Hajduki” u Strmcu Remetinečkom,“odvojak Borovje” u Oštricama, ŽC 2109 kod društvenog doma u Orehovcu, cesta “Panjekovčica” u Podrutama,“put za Čevo” u Završju Podbelskom, “Mirkovci” u Presečnom, “Vorošanec” u Krču, “Slatina – Bregi” u Orehovcu te odvojak Topličke ulice u Novom Marofu, prema odlagalištu. Ukupno je za građenje komunalne infrastrukture uloženo 7.890.658,02, kune – izvijestio je gradonačelnik. 

Osim za spomenute ceste, navodi gradonačelnik, taj iznos uključuje i ulaganja u izmjenu postojećeg stanja prometne signalizacije u Zagorskoj ulici u Novom Marofu ugradnjom opreme za smirivanje prometa, otkup zemljišta za spojnu cestu od D3 (Zagreb – Varaždin) do D24 (Zlatar – Varaždinske Toplice), izradu idejnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole za građenje prometnica i javne rasvjete unutar poslovne zone “Možđenec jug”, izradu idejnog projekta, otkup zemljišta i ishođenje lokacijske dozvole za građenje prometnica i javne rasvjete unutar poslovne zone “Oštrice – Ključ”, izradu projektne dokumentacije s otkupom zemljišta za rekonstrukciju Ulice Miroslava Krleže, Ulice Tina Ujevića i I. Odvojka ulice Tina Ujevića u Novom Marofu (Pezdevčica), otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije za građenje nove spojne ceste od poduzetničke zone iza autobusnog kolodvora do D22 (paralelna s obilaznicom), nastavak izvođenja radova na građenju prometnice u zoni malog i srednjeg poduzetništva iza autobusnog kolodvora, izradu projektne dokumentacije za izgradnju pješačko – biciklističkih staza, proširenje kolnika LC 25128 Strmec, nastavak građenja nogostupa u sklopu obnove ŽC 2135 u Grani – sufinanciranje, sufinanciranje građenja nogostupa uz ŽC 2109, LC 25179 i LC 25129 u naseljima Oštrice i Ključ , uređenje pomoćnog igrališta iza potoka Koroščak u Novom Marofu, zamjenu postojećih svjetiljki LED svjetiljkama u Zagrebačkoj i Varaždinskoj ulici u Novom Marofu i manja proširenja javne rasvjete na području grada te građenje nadstrešnice uz mrtvačnicu na groblju u Remetincu. 

– Uz sve spomenuto, uloženo je i 4.297.861,74 kuna u održavanje komunalne infrastrukture. To je gotovo četvrtina realiziranog proračuna za 2022. godinu. Kad govorimo o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, ne smijemo zaboraviti spomenuti i ulaganja nadležnih državnih i županijskih poduzeća kao što su ŽUC, Varkom, Termoplin, HEP i Hrvatske ceste. Primjerice, Varkom je samo u drugoj polovini 2022. godine u vodovodne mreže Oštrice “Curljevo”, Podrute i Remetinec uložio gotovo 140.000 kuna. Termoplin je završio projekt rekonstrukcije plinske mreže i plinskih priključaka u dijelu Varaždinske ulice u Novom Marofu od MRS-a do mosta na rijeci Bednji vrijednog 7,5 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste investirala je 1.022.244,13 kuna u ceste u njihovoj nadležnosti, s time da je 25 posto tog iznosa sufinancirao Grad. HEP je izveo radove vrijedne preko 2,6 milijuna kuna, od čega gotovo 2,4 milijuna kuna iznosi kabelska kanalizacija uz istočnu obilaznicu. Hrvatske ceste, osim gradnje istočne obilaznice vrijedne preko 150 milijuna kuna, tijekom 2022. godine uložile su dodatnih 7.290.971,98 kuna u izvanredna i redovna održavanja prometnica DC3, DC22 i DC24 – dodaje Jenkač. 

Najveći projekt 

Što se tiče značajnijih infrastrukturnih projekata u narednom periodu, gradonačelnik Jenkač ističe da je u ovom trenutku najznačajniji i definitivno najvrjedniji projekt izgradnja istočne obilaznice. 

– Puno ga naglašavamo, iako nije izravna investicija Grada, ali imat će velik utjecaj na život i daljnji razvoj samog Novog Marofa. Uskoro će se radovi privesti kraju pa slijedi dobivanje uporabne dozvole. Nakon toga ćemo održati svečano otvorenje, a čak smo i svečanu sjednicu Gradskog vijeća Novog Marofa odlučili uskladiti s terminom otvaranja obilaznice i istu održati na samoj obilaznici. Postavit ćemo veliki šator, pozvati sve sugrađane, goste, dužnosnike. Ipak je ovo najveća investicija na području grada i o toj prometnici pričamo preko 40 godina, a sada kada je realizirana, želimo to svečano i obilježiti – najavljuje gradonačelnik pa nastavlja:

– Nakon toga slijedi izgradnja pristupnih prometnica prema istočnoj obilaznici kojima će se, osim Novog Marofa, povezati i naselja s druge strane obilaznice, odnosno Oštrice. Nadalje, prijavili smo projekt energetske obnove upravne zgrade koja nije doživjela značajnije investicije od kada je sagrađena. Do sada ni na jedan natječaj takvog tipa nismo mogli prijaviti ovaj projekt jer zgrada nije isključivo vlasništvo Grada i/ili Županije, već u suvlasništvu imamo i pravne subjekte. Ove je godine u prihvatljive prijavitelje uvrštena mogućnost privatnog suvlasništva, pa smo projekt prijavili, čekamo rezultate i nadamo se pozitivnoj ocjeni projekta jer će se osim energetske učinkovitosti zgrade, doprinijeti i ljepšem centru grada – govori naš sugovornik.

Dodaje i da je spremna projektna dokumentacija za aglomeraciju, a to je projekt kojeg Grad ne može sam sufinancirati, pa čekaju natječaj na koji će se moći prijaviti za sufinanciranje. Također, u pripremi je i projekt širokopojasnog interneta, a paralelno s time se planira i izgradnja i održavanje komunalne infrastrukture kao što su ceste, parkirališta, groblja i ostalo.

Što se tiče projekata iz područja gospodarstva, turizma i demografije, gradonačelnik je rekao da je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog da se nastavi s otkupom zemljišta u Zoni gospodarske namjene iza Autobusnog kolodvora radi formiranja čestice za prometnicu i dodatnih čestica za prodaju poduzetnicima. 

– Time proširujemo poduzetničku zonu i stvaramo mogućnost povezivanja prometnice kroz poduzetničku zonu s istočnom obilaznicom. Vidim priliku da ovu prometnicu prijavimo na Mjeru 7.2. i ostvarimo sufinanciranje sredstvima EU. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo nam je projekt “Dogradnja Dječjeg vrtića Novi Marof “ i sufinanciranje istog u vrijednosti od 649.810,87 eura. Rok za projektiranje, dogradnju i završetak projekta je 30. lipnja 2026. godine, a projekt će se financirati iz mehanizma za oporavak i otpornost. Također, imamo i ugovor za sufinanciranje projekta rekonstrukcije zgrade “stare škole” u Novom Marofu koja će postati Multifunkcionalni kulturni centar za mlade. Taj je projekt Grad prijavio na natječaj za mjeru 7.4.1 Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – otkrio je Jenkač.

Šetnica kao spoj  

Isto tako, preko ITU mehanizma se planira realizacija dva projekta – revitalizacija starog mlina i uređenje starog korita rijeke Bednje u šetnicu kojom bi se povezalo Novi Marof, Varaždinske Toplice, ali i sve općine uz rijeku Bednju do Ludbrega. 

– Stari mlin je u privatnom vlasništvu pa ga prvo moramo otkupiti. Mlin je, iako u ovako derutnom stanju, procijenjen na nešto više od 30.000 eura, odradili smo pretprojektne ocjene o vrijednosti projekta, što će biti oko 2,5 milijuna eura, a želimo taj prostor pretvoriti u muzej – otkriva gradonačelnik Jenkač.

Za kraj, svojim je sugrađanima poslao i važnu poruku povodom Dana grada.

– Sveti Antun Padovanski, zaštitnik našega grada, bio je nadaren propovjednik, a njegove propovijedi su bile poznate po svojoj jednostavnosti, dubini i sposobnosti da dotaknu srca ljudi. Postoji jedna molitva koja počinje ovako: “Ako tražiš čudesa, moli se svetom Anti, Njem su od nebesa čuda dari dati”. Za dan našeg predivnog grada molimo zagovor svetog Antuna Padovanskog neka naš grad bude mjesto ljubavi, razumijevanja i napretka. Hvala vam što ste dio ovog predivnog grada i hvala vam na vašem nepresušnom entuzijazmu. Vjerujem u svijetlu budućnost našeg grada. Sretan Dan grada – poručio je na kraju gradonačelnik Jenkač. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba