Počele prijave u sustav za upis u prve razrede srednjih škola

U KZŽ ukupno 1428 upisnih mjesta, evo koja su se zanimanja našla na popisu deficitarnih 

Objavljeno: 29.05.2023. zagorjeinternational

S današnjim su danom u cijeloj zemlji počele prijave u sustav za upis učenika u prvi razred srednje škole, pa tako i na području Krapinsko – zagorske županije gdje je utvrđeno 1368 upisnih mjesta u 60 razrednih odjela, odnosno 1428 upisnih mjesta u 65 razrednih odjela uključujući Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda i Glazbenu školu Pregrada.

Željene programe obrazovanja učenici prijavljuju elektronički, preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, a na temelju natječaja za upis koji se objavljuje na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača.

Deficitarna zanimanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om na već spomenutoj mrežnoj stranici objavljuje sve informacije i potrebne dokumente vezane za cjelokupni postupak upisa, stoga je iznimno važno kontinuirano pratiti informacije dostupne na toj mrežnoj stranici, budući da će ondje biti objavljeni i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani za prijave te ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad sa sustavom. 

Za školsku godinu 2023./2024. deficitarni srednjoškolski obrazovni programi su zidar/zidarica, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/vodoinstalaterka, strojobravar/ strojobravarica, bravar/bravarica, keramičar/keramičarka, stolar/stolarica, konobar/konobarica, kuhar/kuharica, tesar/tesarica, soboslikar/soboslikarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka i vozač motornog vozila/vozačica motornog vozila.

U skladu s važećim Pravilnikom o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko – zagorske županije, pravo na stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja (kategorija C) ostvaruju svi podnositelji zahtjeva, odnosno učenici i studenti koji su u tekućoj godini upisali prvi razred srednje škole odnosno prvu godinu studija u neko od deficitarnih zanimanja. Vrstu deficitarnih zanimanja kao i mjesečnu visinu stipendija za kategoriju C (deficitarna zanimanja) za svaku školsku/akademsku godinu određuje Župan, ovisno o iznosu koji je osiguran za tu namjenu u Proračunu Županije, a na prijedlog Povjerenstva za stipendije.

Poruka župana

Poruku budućim srednjoškolcima poslao je ovom prilikom i župan Željko Kolar.

– S velikim zadovoljstvom želim vam dobrodošlicu u svijet srednjoškolskog obrazovanja! Uskoro počinje novo poglavlje u vašim životima koje donosi puno izazova, ali i izvanrednih prilika za osobni rast i razvoj. Srednja škola je mjesto gdje ćete stjecati nova znanja, upoznati nove ljude, otkriti svoje talente i pronaći svoje strasti. Na tom putu bit će pregršt prekrasnih trenutaka ispunjenih veseljem i uzbuđenjima. Bit će tu i situacija u kojima ćete se morati suočiti s teškoćama, no važno je zapamtiti da su i te situacije sastavni dio vašeg putovanja i da će vas i one obogatiti i pomoći da rastete kao osobe. Dajte sve od sebe da postignete uspjeh, ali ne zaboravite uživati u svakom trenutku. Iskoristite prilike koje vam se pružaju, bilo da se radi o akademskim natjecanjima, umjetničkim aktivnostima, sportskim događajima ili volonterskom radu. Budite otvoreni za nova iskustva i spremni prihvatiti izazove koji će vam pomoći da rastete i razvijate se kao cjelovite osobe – poručio je župan Kolar.

Inače, prijave programa koje učenici žele upisati trajat će od 28. lipnja do 7. srpnja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba