Nominirao ih je stručni tim ‘Dječjeg doma Zagreb’

Šansu za postati ‘udomiteljima godine’ imaju prvi hrvatski istospolni supružnici, Ivo Šegota i Mladen Kožić

Objavljeno: 27.05.2023. zagorjeinternational

Prvi hrvatski istospolni supružnici Ivo Šegota i Mladen Kožić, nakon sudske borbe, uspjeli steći status udomitelja te prije tri godine udomiti dvoje djece s teškoćama, a sada su postali i kandidati za udomitelje godine. Nominirao ih je stručni tim Dječjeg doma Zagreb, koji je u kandidaturi naveo kako se radi o jednoj od najboljih udomiteljskih obitelji s kojima ovaj najveći dom u Hrvatskoj surađuje.  

– Čast nam je biti među nominiranima za godišnju nagradu. Posebno nas raduje što nominacija dolazi od stručne službe Dječjeg doma u Nazorovoj koja prati razvoj djece u našoj udomiteljskoj obitelji i koja se s nama ponosi uspjehom koji djeca ostvaruju. Ovo je zapravo nominacija koja slavi dječji duh, dječju upornost i obiteljsko zajedništvo – kaže udomitelj Mladen Kožić, piše Jutarnji.

Osim što su stekli udomiteljsku licencu, supružnici Šegota i Kožić prošli su i procjenu za posvojitelje te su upisani u Registar posvojitelja, u kojem nisu jedini istospolni par. No, iako je Visoki upravni sud prošle godine donio presudu temeljem koje istospolni parovi moraju moći zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, još ni jedan gay par, kako Jutarnji saznaje, nije uspio doista i posvojiti dijete.

Nagrade za udomitelje godine dodjeljuje ministar socijalne politike Marin Piletić za “iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva”, a dodjela će se održati 31. svibnja, na Nacionalni dan udomiteljstva. Dodijelit će jednu Nagradu za životno djelo, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1327 eura, i tri Godišnje nagrade, koje u novcu iznose 664 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba