I u Oroslavju i Zaboku obilježena obljetnica operacije "Bljesak"

“U toj smo akciji pokazali snagu hrvatske vojske i policije, da smo dovoljno jaki da oslobodimo svoju zemlju”

Objavljeno: 01.05.2024. zagorjeinternational

I u Zaboku i Oroslavju obilježena je 29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije.

– Vojno-redarstvena akcija Bljesak oslobodila je zapadnu Slavoniju i Okučane. 51 hrvatski vitez ostavio svoj život na oltaru domovine, a 162 hrvatska branitelja su bila ranjena. Visoka cijena, ali tom akcijom su Hrvatska vojska i policija pokazale da ne samo da su branitelji, nego i osloboditelji Hrvatske jer onda smo pokazali da smo vojno dovoljno jaki da oslobodimo svoju zemlju samostalno. I više nismo branili teritorij, nego smo okupirani teritorij počeli vraćati. Stoga tih 600 četvornih km koje je oslobođeno ima ogromnu težinu, a još veća težina je to što smo pokazali kolika je snaga hrvatske vojske i policije – poručio je župan Željko Kolar te naglasio kako su u akciji Bljesak sudjelovale i postrojba Policijske uprave krapinsko – zagorske te specijalna policija Krapinsko – zagorske županije Baruni.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin zahvalio je svima na odazivu, a posebno udovicu Nenada Grabušića Čkembe, Đurđicu.

– Prošlo je puno godina, sjećanja, nažalost i loših trenutaka, ali dok smo živi, trudit ćemo se da se na ovaj dan prisjetimo onih među nama koji nisu živi, da se prisjetimo teških dana stvaranja domovine i da mlađim naraštajima pokažemo da jedino što smo tada imali je volja i želja da imamo svoju domovinu. Čast i zadovoljstvo mi je da sam imao ovdje danas prigodu vidjeti nekoliko suboraca koji su zajedno sa mnom na današnji dan ušli u oslobođene Okučane. Hvala vam dečki, Bog vas poživio – poručio je predsjednik Horvatin.

Sve okupljene pozdravio je i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić te im poručio da su u Oroslavju uvijek dobrodošli te da će im Grad biti podrška u obilježavanju ovakvih obljetnica.

Obilježavanje je održano pod nazivom 1. Memorijal Nenad Grabušić Čkembo, po borcu i legendarnom zagorskom glazbeniku, koji je preminuo prošle godine. Uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća te hodanje i vožnju biciklom od Zaboka do Oroslavja,  održan je i raznoliki zabavni te kulturno – umjetnički program, kao i druženje branitelja s građanima uz rekreativne aktivnosti kao što su alka na zagorski, bacanje potkove i igra iznenađenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba