ZLATAR: Evo tko su Šampioni ovogodišnje 20. izložbe stoke i 22. izložbe konja KZŽ

Stočari nakon tri godine pokazali svoj ponos i razlog zbog čega se bave poljoprivredom

Objavljeno: 27.05.2023. zagorjeinternational

Izložba stoke i konja održala se danas, nakon tri godine pauze zbog korone, ponovno u Zlataru. Organizatori 20. po redu izložbe stoke i 22. Izložbe konja su Krapinsko – zagorska županije, Grad Zlatar, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Turistička zajednica KZŽ, stočarske i konjogojske udruge KZŽ, Udruga uzgajatelja malih životinja “Zagorje” Pregrada i “Zabok 2000”.  

Posebnost ove izložbe je što se onda održava naizmjenično u dva zagorska grada, Zlatar i Pregrada.  

Tradicija se nastavlja

– Drago mi je što se ponovno održava izložba jer je ona iznimno bitna za mlade poljoprivrednike. Ovo je prilika gdje oni mogu pokazati svoja grla, gdje se natječu, što je dobra grana razvoja koja omogućava vidljivost konkurentnosti – poručila je gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

Nakon, što su već ujutro doveli svoja grla, čekanje se najviše isplatilo, u konkurenciji ‘ostalih krava’ OPG-u Domitran od kud dolazi ovogodišnja šampionka Boca te kravama Milki, Rosa i Vidri koje su osvojile prva tri mjesta. Goveda su ocjenjivana od strane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a ocjenjivali su Josip Crnčić i Drago Udbinac.  

– Uzgajamo podjednakih 60 krava, ovu godinu ćemo još izdržati bez nositelja OPG-a, a dalje nisam siguran. Nadamo se podršci države jer inače ćemo biti primorani rasprodati – rekao je Josip Domitran čija šampionka stara šest godina daje i do 9500 litara mlijeka godišnje.  

U kategorija ‘pasmina simentalka – kolekcija steonih junica’ prva tri mjesta zauzele su krave Lada, Friderika Hajdišnjaka, Greta, Milana Kusa i Ana, Maje Benković, a u kategoriji ‘mladih krava’ raspored je bio, prvo mjesto Simpa, Božidara Domitrana, drugo mjesto Princeza, Anđelka Fistrića i treće mjesto Buba, ‘Stolarije Kiseljak’. Kod ‘holstenske pasmine mladih krava’ na postolje su se popele Alice, Ava i Klara, sve Vladimira Ljubića.

Konje su ocjenjivali Miško Šklempe, Slaven Kolarić i Bruno Kosar te su za šampiona odabrali Fadila od Josipa Vučilovskog iz kategorije ‘pastuh’ gdje su prva tri mjesta uzeli koji Sandro, Davora Barića, Rubin, od Šanjek d.o.o. i Riđan,  Josipa Domitrana. Raspored prvih tri mjesta kod kobila je bio, Ruža, Mrka i Rička te u kolekciji omica Gabra Krunoslava Dugorepec, Santa Nade Miletić i Sila Josipa Domitrana.

– Hranio je moj djed, otac i sada sam to na slijedio, a imam i sina koji će nastaviti te čak i unuka koji voli životinje, a najviše konje. Malo je to naporan posao, nema subote ni nedjelje tu se mora raditi. Do konja za uzgoj šampinjona nije lako doći, a moj je miran i poslušan, moram priznati, do sada još nisam imao u staji takvog konja kakav je on – rekao je za svog konja Josip Vučilovski te dodao kako se s konjima bavi više iz ljubavi, a ne iz posla, iako prije izložbe je mogao dobiti 5000 eura za Fadila kojem je sad cijena još dodatno narasla.  

Težak posao

Sličnog mišljena je i Ivan Kus iz Lobora koji je na sajam doveo i sina Florijana.  

– Bavim se stočarstvom već dugi niz godina, trenutačno u staji imamo desetak mliječnih krava plus nešto pomlatka teladi, sve skupa oko 17 grla. Bili smo na izložbi s jednom junicom, bilo bi više no ipak imamo premali broj stoke, ali je važno sudjelovati – poručio je Ivan, a Florijan je dodao kako mu je zabavno raditi s djedom i bakom na poljoprivredi.

Mladi Florijan je rijedak primjer onih koji se žele baviti poljoprivredom, stoga joj je potrebna pomoć države.  

– Moramo dati priznanje svim organizatorima, a posebno našim konjogojcima koji su bili jedan od utemeljitelja ove duge tradicije izložbi. Mogu najaviti da će i dalje Ministarstvo poljoprivrede kao i do sad pratiti sektor konjogojstvo i govedarstva. Govoreći upravo o njemu, prošle godine smo imali natječaj za financiranje rekonstrukcije i nadogradnje govedarskih farmi, a veliki dio prijava je došao iz ove županije. Zbog toga očekujemo proširenje proizvodnje mlijeka. Dok u konjogojstvu smo više od 40 milijuna eura u proteklom razdoblju investirali, kroz saveze i direktne potpore, a u trenutno je u pripremi veliki program u koji smo uključili ih kako bi im obeštetili u nastaloj krizi – kazao je Zdravko Tušek.  

Neizostavan dio izložbi goveda i konja, dakako je Bambino kup, koji okuplja buduće nositelje obiteljskih gospodarstva te su ove godine djeca predvodila sedmero teladi.

Iako, u okvirima Hrvatske, Krapinsko – zagorska županije ima veću gustoću naseljenosti, ona je i dalje dominantno ruralni kraj te ovakve manifestacije služe za očuvanja poljoprivrede.

– Velika zahvala ide udrugama s područja KZŽ koje zaista promoviraju stočarstvo i koje zapravo time promoviraju i samu županiju. Kroz mjere dugi niz godina potičemo poljoprivrednu proizvodnju, a tako i stočarstvo. Kao organizator koji se tradicionalno održava u Zlatar i Pregradi isto tako daje veliku podršku stočarskoj proizvodnji. Čestitam svima koji su svojim današnjim dolaskom pokazali, iako nije lako se baviti stočarstvom, ono jest prosperitetno – zaključila je jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba