Ministar Bačić se u Gornjoj Stubici osvrnuo na najavljenu poreznu reformu i ukidanje prireza

“Vodi se računa o tome da se ne smanje prihodi gradova i općina”

Objavljeno: 03.05.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković najavio je povećanje plaća i rasterećenje građana, a u prvom redu tu se govori o ukidanju prireza, no nisu svi zadovoljni ovom odlukom Vlade i već stižu prve kritike. Stoga se tijekom posjeta gradilištima kuća pogođenih u potresu potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić osvrnuo na ovo goruće pitanje, koje ima potencijal zahvatiti veliku većinu građana RH.

– Naš je stav kako se treba doista krenuti u poreznu reformu koja bi omogućila podizanje plaća, prije svega našim sugrađanima čija su primanja najniža. To je najavljeno te se u ovom trenutku na razini ministarstva provodi analiza na koji način omogućiti podizanje plaća. Model u kojem bi povećavali osobni odbitak ne bi polučio rezultate zbog toga što je veliki broj naših sugrađana oslobođen poreza na dohodak, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti ulaska u rekonstrukciju plaćanja mirovinskog osiguranja – pojasnio je ministar Bačić te naglasio kako to ne bi dovelo do smanjenja mirovina građana i još jednom podcrtao kako je šesta porezna reforma s kojom bi se trebale povećati plaće ispred nas.

 

Na novinarska pitanje o protivljenju lokalne samouprave reformi, ministar Bačić istaknuo je prošlogodišnji suficit.

– Vodi se računa o tome da se ne smanje prihodi lokalne samouprave, iako treba reći kako su prema izvješću, prošle godine su jedinice lokalne i regionalne samouprave zabilježile suficit od tri milijarde kuna, a taj suficit je došao zato što su povećali prihodi od poreza na dohodak. No kažem, još ništa nije definitivno odlučeno – poručio je ministar Bačić.  

Svjestan te činjenice je i župan Željko Kolar te je zbog toga ovim putem skrenuo pozornost na potrebe lokalne samouprave.

– Potpredsjednik Vlade i ja se slažemo, da se ne slažemo oko ovog pitanja. Teško je komentirati samu odluku jer ju još nismo vidjeli, ali namjeru Vlade pohvaljujemo. Apeliram na Vladu da ne dira u proračune lokalne i regionalne samouprave zato što smo planirali određene projekte u razdoblju 2024. – 2025. u projekcijama proračuna. Moramo osigurati dio vlastitih sredstava, a svako dodatno zadiranje u naša izvorna sredstva bi nam stvaralo problem u provedbi projekta. Vjerujem kako je Vlada toga svjesna i da do takvih zahvata neće dogoditi – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba