U Srbiji zbog masakra u beogradskoj školi proglašena tri dana žalosti, uhićen i otac napadača

“Dječak je ovo planirao mjesec dana, imao je popis s prioritetnim metama – skica izgleda kao iz videoigrice”

Objavljeno: 03.05.2023. zagorjeinternational

Nakon strašne pucnjave u školi u Beogradu u kojoj je dječak Kosta K. (14) ubio osmero učenika i jednog zaštitara te teško ozlijedio još šestero učenika i profesoricu, u Vladi Republike Srbije održana je konferencija za medije, prenose 24 sata
Vlada je odredila tri dana žalosti u cijeloj Srbiji, počevši u petak, izjavili su na konferenciji za medije. 
Ministar obrazovanja Branko Ružić rekao je kako je jasno da je potreban “veliki preokret” i bolje mjere.

 
Išli u streljane

– Kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv oblik ponašanja, mi smo danas imali sadržajan i emotivan razgovore s predsjednikom Vučićem, predsjednicom Vlade Ane Brnabić i naravno da ćemo danas, i kao Vlada, izaći s još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo obiteljima preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide, a ja ću to nazvati, političko lešinarenje, trebali bi se pogledati u ogledalo i razmisliti i dozvoliti jedan decentan rok da se ova tragedija sagleda iz svih aspekata – rekao je i otkrio dosad nepoznate informacije: 
– Otac počinitelja ovog teškog djela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dijete očigledno znalo širfu. Imao je i tri puna okvira s po 15 metaka. Prema neslužbenim informacijama on je zajedno s ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Treba li se dijete od 12, 13 godina time baviti? I prema ocu će biti poduzete zakonom predviđene mjere – rekao je ministar.
Danica Grujičić, ministrica zdravstva poručila je kako je jedna djevojčica, koja ima prostrjelne rane glave, i dalje životno ugrožena. Jedan dječak ima tešku ozljedu kralježnice. 
– Nastavnica je isto u sali, ona je također u životnoj opasnosti. S 40 godina radnog staža u zdravstvu, ovo je možda najstrašnije moje iskustvo, i kao doktorice i kao čovjeka  – rekla je ministrica kroz suze i izrazila sućut obiteljima koja su izgubila svoju djecu. Poručila je kako preostaje samo željeti da se ranjena djeca i nastavnica oporave. Pohvalila je i sve djelatnike Hitne pomoći. 
Na konferenciji su poručili i kako je dječak (14) sam nazvao policiju. Prvo je policiju nazvala jedna od profesorica, nakon čega su odmah upućeni policajci na mjesto pucnjave, a nekoliko minuta kasnije nazvao je i sam napadač.

  
Sam se prijavio

– Rekao je da je pucao u više ljudi u osnovnoj školi. Dolaskom policije je utvrđeno da je dječak upotrijebio vatreno oružje. Tom prilikom je smrtno stradalo osmero učenika škole, od čega sedam djevojčica i jedan dječak. Još šestero učenika je ozlijeđeno, četiri dječaka i dvije djevojčice, kao i nastavnica – rekli su iz MUP-a te poručili da su poznati identiteti ubijene djece. 
Navedeno je kako je dječak mjesec dana planirao pucnjavu. Motiv još nije utvrđen. Izabrao je učionicu povijesti jer je bila blizu ulaza u školu, a u njoj je bio njegov razred. Pištolje je uzeo iz stana svog oca i uzeo 4 Molotovljeva koktela. 
– Odmah je pucao u zaštitara, zatim se okrenuo djevojčici koja je bila dežurna, pucao je u nju, a zatim i još u dvoje djece koja su stajala tamo – ispričao je djelatnik MUP-a.
Na konferenciji su naveli kako je imao i popis djece koju je htio ubiti. 
– Rekao je kako je odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz videoigrice ili nekog horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu i koje dijete da likvidira i iz kojeg razreda – poručili su. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba