KAKAV TEAMBULIDING! U bolidima smo saznali tajnu koja je dovela NK Varaždin do praga Europe

“Kvaliteta dolazi do izražaja kada ekipa zajedno diše“  

Objavljeno: 29.03.2023. zagorjeinternational

Malo koji klub je prošao više uspona, ali i padova u zadnjih desetak godina od NK Varaždina. Strelovit niz osvajanja više nacionalnih liga jedne za drugom rezultirao je ulaskom u prvu HNL. Tada se nažalost tamo nije dugo zadržao, no gledajući iz današnje perspektive,  odlazak u drugu ligu bio je upravo ono što je trebalo za probuditi i povezati ekipu koja se ove sezone vratila u elitnih razred hrvatskog nogometa. Povratak je sve samo ne tipičan, naime mlada ekipa Varaždina, ohrabrena osvajanjem druge HNL, pred završnicu ligaškog natjecanja nalazi se na visokom četvrtom mjestu, sa samo bodom zaostatka za nogometašima Osijeka, što bi pak trebalo značiti veliku izglednost dolaska Europe u Barokni grad već sljedeće sezone.     

Reprezentativna stanka

Kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije omogućile su klupski predah koji su u NK Varaždin iskoristi na jedan pomalo drugačiji način, koji uz opuštanje daje dozu natjecateljskog duha. Upravo iz tog razloga smo posjetili karting druženje na ‘Moto Stazi ST Raus’ u Novom Marofu gdje su igrači, ali i kompletna uprava došli na ‘team building’.

Oduševljeni nogometaši jedva su čekali izaći na stazu, a momčadski duh je bio odmah vidljiv, kad god bi se netko nećkao oko ulaska u bolid, suigrači bi ga istog trena ohrabrili. No, još od doba Napoleona se zna kako vojska maršira na trbuh tako su i igrači prvo pojeli ručak u suvremeno opremljenim prostorija Karting kluba iz kojih se pruža pogled na cijelu stazu.  

  

Neformalno – formalno natjecanje između igrača bilo je zamišljeno kao dvije utrke iz kojih najbrži se kvalificiraju u finale. Iako vremenski uvjeti nisu bili idealni, to nije omelo prvu grupu u namjeri ulaska u finale te su već nakon zadnjeg zalogaja zagrijavali gume na probnom krugu staze. Ovu priliku smo iskoristiti kako bi saznali tajne i trikove uspjeha koji je iznenađujući svima osim samom klubu Varaždin. Naravno, prva adresa gdje smo tražili dogovore je ona najzaslužnijeg za držanje kluba na okupu, a to je predsjednik Dražen Vitez.    

– Uspjeli smo sačuvati kostur ekipe odnosno cijelu ekipu na okupu jer smo znali kako su nam šanse za brzi povratak velike, što smo i u konačnici potvrdili. Doduše, ispočetka to nije izgledalo tako te smo bili primorani raditi rezolutne promjene u vidu promjene trenera. Upravo dolaskom gospodina Kovačevića kao da smo dobili potpuno ekipu, a to ponajprije zahvaljujući poznavanjem trenera s našim igračima iz čega se stvorio jedinstven odnos povjerenja, želja i htijenja nakon čega su rezultati došli sami po sebi – pojasnio je predsjednik Vitez.

     

Po svemu sudeći, ovo je jedna od povijesnih sezona u koju je mogućnost osiguravanja međunarodnog nogometa na dohvat ruke. No, sami počeci ove sezone su bili sve samo ne idealni, od teške ozljede kapetana do velikog podcjenjivanja.    

– Nakon prvog kola, etiketirali su nas kao najozbiljnijeg kandidata za ispadanje, govorili su kako to još nije razina za prvu ligu, međutim sada smo četvrti sa samo bodom iza trećeg Osijeka. Ali isto tako smo svjesni konkurencije koja je iza nas također na bod, dva. Igramo utakmicu po utakmicu, a već za vikend nas očekuje gostovanje kod Lokomotive. Stoga o Europi mi uvijek obazrivo govorimo – poručio je Vitez te je istaknuo ako će ovo zajedništvo, karakter ekipe i stručno vodstvo trenera i njegovog stožera odradi posao kao što su do sada, mogu očekivati i nadati se jako dobrom rezultatu.   

Gol u rašlje

U doba kada su ‘team buildinzi’ postali zasićeni te postali zapravo još nešto što se treba ‘odraditi’, odabir pravog druženja koji je na koristi ekipi od iznimne je važnosti. Upravo tu se karting pokazao, nogometnim rječnikom, ‘golom u rašlje’.   

– Čekali smo pogodan trenutak za doći ovdje te nam je ova reprezentativna stanka dobro došla kako bi se malo podružili jer pred nama je najvažniji dio prvenstva gdje će se loviti bolje pozicije. To je zapravo ono što nas je tu i privuklo, u kartingu je bitno što prije uloviti poziciju kako bi se brže došlo do cilja – objasnio je Vitez koji nam je otkrio kako neće samo igrači voziti već će se na stazi okušati i stručni stožer s logističarima kluba.   

Zbog već spomenute reprezentativne stanke na utrci nisu bili Agon Elezi, koji je reprezentativac Sjeverne Makedonije te Lamine Ba koji je nastupa za Mauritaniju, a u Hrvatsku U21 je pozvan Luka Jelinić.   

– Imamo perspektivne igrača koji će vrlo brzo, ako već sada nisu skrenuli pažnju na sebe u nekim kategorijama te očekujem da će dobiti pozive od naših selekcija reprezentativnih, a i stranih – poručio je predsjednik Vitez. 

Za dobru ekipu bitna je dobra atmosfera, pogotovo prije i nakon sučevog zvižduka te smo oko organizacije ove izuzetno mlade momčadi razgovarali sa sportskim direktoromi legendom kluba, Nikolom Šafarićem.  

– Dečki su željni dokazivanja, puni su motivacije i gladi za uspjehom, a organizirati ovakva druženja generalno nije neki problem, zato što smo na početku, kada smo stvarali ekipu, sve bazirali na jednoj dobroj atmosferi – objasnio je Šafarić te nam je otkrio koga on vidi kao izvjesnog kandidata za pobjedu u kartingu.

– Po ono viđenom na zagrijavanju, Michele Šego ili Tonio Teklić su najozbiljniji kandidati za najboljeg vozača – poručio je Šafarić.  

Svakako onaj koji je najviše vjerovao te jedini kojeg dosadašnji uspjeh nimalo ne iznenađuje je trener Mario Kovačević, koji ponajviše visoki plasman pripisuje dobrom radu i trudu.   

– U drugoj ligi se napravila jedna kemija i zajedništvo te smo uspješno nadogradili ekipu dobrim, karakternim igračima. Našli smo balans u ovoj izuzetnoj mladoj ekipi u kojoj nema starijih igrača. Bilo nam je bitno ući dobro u prvenstvo kako bi kasnije igrali neopterećeni. Najveća satisfakcija mi je kad vidimo da nas hvale gotovo u cijeloj Hrvatskoj, način na koji igramo, pa čak i kad izgubimo hvale našu igru – rekao je trener Kovačević. 

 

Nakon odlične polusezone, vrlo je vjerojatno kako svi mogući skauti pokušavaju odgonetnuti tajni recept nogometnog kluba Varaždin.  

– Primjer ovog događaja pokazuje koliko je zajedništvo bitno, sviju, ne samo igrača već i stručnog stožera, tu su nam se pridružili i predsjednik s upravom. Naravno, kvaliteta igrača je ono što dobiva utakmice, a ona dolazi do izražaja kada ekipa diše zajedno. Mislim da smo po tome prepoznatljivi, kako prošle godine u drugoj, tako i ove u prvoj ligi. Tu smo jedan za drugoga – poručio je Kovačević.   

O stazi

Kao i kod svakog moto sporta, potrebna je dodatan oprez pogotovo imajući na pameti otvorenost bolida. Također dueli su vrlo poznati u oba sporta, kako u nogometu, tako i u kartingu, zbog toga je staza, ali i sami bolidi, izrađena u najvišim sigurnosnim standardima.  

– Ova karting staza nam je stvarno blizu te je sigurnost velika, ne bih inače tu dovodio igrače. I sami smo probali krugove, a na kraju kad vidimo da su svi sretni i zadovoljni, moram reći, isplatilo se. Jedino možda je malo vjetar jedino kvario ugođaj, no staza je stvarno prelijepa – zaključio je trener Kovačević.   

Domaćini ovog ugodnog adrenalinskog druženja na stazi bili su Mihael Rauš i Nikola Pongrac, koji su se pobrinuli ispuniti sve želje igrača, ali također dodatno brinuli o sigurnosti na stazi. Na koncu smo prošli s Nikolom Pongracem u bolidu stazu koja se koristi za više motosportova.  

– Dužina same staze je 1670 metara, pa je samim time privlačna, ne samo za vožnju kartinga, nego i za motocikliste i automobilizam. Već se dvije godine kod nas održava Rimac FS Alpe Adria – istaknuo je Pongrac te je dodao kako vrlo atraktivna staza privlači brojne posjetitelji iz Slovenije, Austrije, pa čak i Njemačke. 

 

Staza u Novom Marofu je među najboljima u ovom dijelu Europe, a kako bi iskustvo bilo još bolje ponuda se iz godine u godinu širi. Naime, sama ponuda utrkivanja kao ‘team building’ uvedena je prošle godine kada je nabavljeno 18 bolida.   

– Trenutno smo u procesu širenja, gradimo pogled na stazu iz staklene terase uz nju. Također, nadograđujemo i sam objekt, a u bližoj budućnosti planiramo i gastronomsku ponudu – najavio je Pongrac.  

No, vratimo se mi na trku. U finalu prvo mjesto je pripalo očekivano igraču s najviše trkačkog iskustva Micheleu Šegu, dok je senzacionalno na drugo mjesto zasjeo kapetan Igor Postonjski koji je cijelu utrku držao tempo s vodeće pozicije, a treće mjesto na postolju zauzeo je Leonard Vuk.  

– Imamo sam priliku za pobjedu, iz kruga u krug sam bio ispred, no na kraju žestoka borba otišla je u korist Šege koji je pokazao svoju klasu – ispričao nam je Igor Postonjski te otkrio kako i on sam ima iskustva u karting bolidu, doduše u zatvorenom prostoru.

  

Jabuka ne pada daleko…

Kako ne bi jedno druženje nogometaša prošlo bez lopte pobrinuo se sin Postonjskog koji je pokazao izuzetno razvijenu pucačku tehniku dok je tata jurio po stazi.  

– Sin već sad govori kako bude on nogometaš. Neka ide u sport samo da je živ i zdrav – ponosno je izjavio kapetan. 

 

Za kraj Postonjski se je osvrnuo na prošlu polusezonu.  

– Moram pohvaliti sve, od direktora, uprave kluba, trenera i sportskog direktora, koju su nam omogućili da imamo to što imamo sad i na kraju krajeva koji su složili ekipu jer ne mogu izdvojiti jednog pojedinca koliko je dobra momčad. Nadam se da ćemo biti što duže na okupu, kako bi sljedeću sezonu pokazali  naš puni potencijal – zaključio je Postonjski. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba