“Raj na zapadu” za ‘Dvorac umjetnosti’

Galerija ‘kvART’ od danas je dom zanimljive izložbe slikara Tomislava Buntaka, a razgledati je možete do 29. travnja 

Objavljeno: 29.03.2023. VH

Galerija ‘kvART’ u Westgateu ugostila je izložbu pod imenom “Raj na zapadu” čiji motivi predstavljaju suvremeni pogled na slikarsku figuraciju gdje je glavna tema ljudski lik. Autor izložbe je dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, slikar Tomislav Buntak, koji kroz izložene slike projicira vlastitu imaginaciju jednog boljeg, nedosanjanog svijeta u kojem žive duh i stanje duha, mir i harmonija. 

‘Crowdfounding’ kampanja

Radi se o izložbi organiziranoj u sklopu ‘crowdfounding’ kampanje “ZaJedno za Dvorac umjetnosti”, a čija je svrha prikupljanje sredstava koja olakšavaju nastavak složenog i financijski zahtjevnog procesa obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje te provedbu aktivnosti tijekom obnove.

Autor Buntak najprije je ukratko pojasnio odakle dolazi naziv izložbe, a potom otkrio i o čemu ona priča. 

– Izložba se zove “Raj na zapadu” iz vrlo jednostavnog razloga. Ja sam iz Zagreba, prema tome, dvorac se nalazi zapadno od mene, ali i inače su moje tematske cjeline vezane uz raj, odnosno uz pitanje onoga što danas zovemo ekološki održivom stvarnošću koja može biti lijepa – raj. O tome sam počeo razmišljati prije 20-ak godina kada sam shvatio da čitav niz turističkih agencija predstavlja svoje destinacije, posebno ako su vezane uz lijep krajolik, na način da su one nedosanjani raj gdje možemo biti sretni. Pitanje raja danas je aktualno i stvarno je, baš kao i neke druge teme. Ljudi vole lijepa i ugodna mjesta, a ova koja ja ovdje prikazujem vezana su uz dvije cjeline – mogućnost harmoničnog odnosa među ljudima i sukladnost s prirodom. Svatko je od nas u kontekstu svog vremena, a pitanje održivosti prirode i čovjeka je danas jedno od najvažnijih, a često ga izbjegavamo – rekao je Buntak. 

Voditelj projekta obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje, Alen Novoselec, otkrio je što će sve, nakon cjelovite obnove, u dvorcu biti dostupno. 

Potpuno funkcionalan

– Dvorac umjetnika postoji od 1973. godine, a nakon što je u njemu bila škola, pretvoren je u mjesto u kojem umjetnici imaju svoje ateljee i gdje stvaraju. Konstrukcijska je obnova započeta 15. siječnja, a traje do 30. lipnja i vjerujemo da će se nakon toga nastaviti i cjelovita obnova u kojoj ćemo dobiti funkcionalne ateljee, izložbene prostore, radionice, spavaonice i sve druge potrebne prostorije – rekao je voditelj projekta obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje, Alen Novoselec. 

Otvorenje izložbe svojim su nastupom uveličali glazbenici Jurica i Jakov, a svi zainteresirani mogu se uputiti prema Westgateu i galeriji ‘kvART’ gdje izložba ostaje otvorena do 29. travnja. Ulaz je slobodan.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba