Čelnicima zagorskih gradova i općina predstavljene ključne investicije i projekti u županiji

UTRKA S VREMENOM: Za obnovu cesta i sanaciju klizišta diljem Zagorja sredstva povećana na 34 milijuna eura, no moraju se potrošiti do 30. lipnja 

Objavljeno: 29.03.2023. zagorjeinternational

U prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije održan je kolegij zagorskih gradonačelnika i načelnika sa županom Željkom Kolarom i suradnicima, na kojem su im predstavljene neke vrlo važne investicije, odnosno, prezentirani rezultati nekih projekata od velike važnosti za sve stanovnike. 

Teme su bile provedba poziva “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko – zagorske županije“, Analiza ugovorenih aktivnosti/operacija Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije kroz Fond solidarnosti Europske unije, Poticanje JLS u uključivanje u izgradnju fotonaponskih elektrana i uvrštenje mjera energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u prostorno – plansku dokumentaciju, Status projekta “Novi početak“ i Portal poslovnih zona “INVEST IN ZAGORJE”. 

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, izvijestila je o provedbi poziva “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i opreme u području obrazovanja” i “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko – zagorske županije“.

Sanacija štete

– Temeljem poziva koji se odnosi na područje obrazovanja ugovoreno je 12 operacija u vrijednosti 827.000 eura, od čega je 11 operacija završeno, a jedna je u provedbi. Radilo se o hitnim mjerama sanacije na 11 operacija, a ova posljednja je izgradnja zamjenske zgrade Područne škole Laz Bistrički. Što se tiče drugog poziva vezanog za područje prijevoza, ukupna alokacija poziva iznosi 22 milijuna eura. Javni je poziv dva puta otvaran, prvi je puta alokacija bila 4,88 milijuna kuna, tražili smo trostruko povećanje i ona sada iznosi preko 22 milijuna eura – objasnila je Mlakar.

Vezano na izlaganje pročelnice, uključio se župan Kolar, koji je sve obavijestio da u petak na sastanak u Krapinu dolazi ministar graditeljstva Branko Bačić, a da mu je upravo javljeno da će ministar sa sobom donijeti ugovore na dodatnih 12 milijuna eura, tako da su sredstva za obnovu cesta stradalih u potresu i za sanaciju klizišta, povećana s 22, na više od 34 milijuna eura.  

– Molim sve, čim dobiju informaciju o otvaranju ponude, da odmah iste sekunde jave pročelnici Mlakar da se to pregleda dodatno, jer prema informacijama koje imam, krajem sljedećeg tjedna ćemo imati koordinaciju u Vladi i premijer će priču zatvoriti. Znate da je rok da se s izvođačima zaključe ugovori 30. lipnja – upozorio je Kolar.

Pročelnica Mlakar nastavila je i da su zaprimili zahtjeve za sklapanje dodataka ugovora u vrijednosti preko 27 milijuna eura, a dosad su ugovorili 54 operacije vrijedne gotovo 19 milijuna eura. 

– Također, nadležnom koordinacijskom tijelu smo uputili zahtjev za odobrenjem dodatne alokacije – rekla je Mlakar pa nastavila:

– Do sada je realizirano operacija u vrijednosti 1,5 milijuna eura, no svakodnevno radimo procjenu rizika, pratimo provedbu i sve što se događa s ugovorenim operacijama kako bi do 30. lipnja uspješno realizirali sve predviđene projekte na području županije – dodala je.

Putem jednostavne izravne dodjele koja je objavljena s razlogom da se poveća adsorpcija sredstava namijenjenih za saniranje šteta od potresa, za obrazovanje je ugovoreno dodatnih 822.000 eura, a za prijevoz 7,8 milijuna, dodala je pročelnica. 

– Pred nama su tri intenzivna mjeseca, no radi se svakodnevno kako bi sve bilo u roku i prema pravilima – poručila je Mlakar. 

Župan Željko Kolar istaknuo je da projekata na području svih gradova i općina ima puno, te da su u punom jeku.

– Proglasili smo svojevrsnu mobilizaciju, kako na području gradova i općina, tako i kod Županijske uprave za ceste, jer se radi o velikom novcu kojeg ćemo u vrlo kratko vrijeme investirati u infrastrukturu. Govorimo o propustima, mostovima i samim cestama, a s obzirom na to da smo mi provedbeno tijelo ‘PT1’, vodimo računa i upućujemo čelnike lokalnih samouprava kako bi svi zajedno uspjeli potrošiti sav novac kojeg smo aplicirali do 30. lipnja jer do tada on mora sjesti na račune izvođača radova – rekao je župan Kolar. 

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša prezentirala je novi važan projekt, portal poslovnih zona “INVEST IN ZAGORJE”.

Nova aplikacija

– Projekt je to kojeg podržava Županija, a namijenjen je za privlačenje ulaganja i promicanje samih poslovnih zona. Krećemo u kampanju zajedničkim nazivom “INVEST IN ZAGORJE” gdje se radi jedna komunikacijska platforma sa svim osnovnim informacijama o poslovnim zonama. To je statički dio aplikacije, a gradonačelnicima i načelnicima predstavljamo dinamički dio tog sustava kojim ćemo omogućiti prikaz poslovnih zona i lokacija ulaganja u niz sustava, gdje svi zainteresirani investitori u realnom vremenu mogu dobit sve podatke o zoni zajedno sa infrastrukturom koja prolazi kroz zonu te ostalim parametrima koji su bitni za ulaganje u zonu. Važno je istaknuti da tim dijelom sustava mogu upravljati sami gradovi i općine, model je troškovno vrlo prihvatljiv za same gradove i općine pa ih pozivamo ovim putem da se uključe u inicijativu – poručila je Matuša. 

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt nakon sastanka bio je zadovoljan s onime što je čuo i vidio. 

–  Sastanak je nama bio zanimljiv da saznamo na koji način će nas Županija financijski pratiti po fazama s novcem koje će dobiti iz Fonda solidarnosti. Govorim to u smislu, da moramo biti sigurni da su osigurana sredstva za sve, da poslije ne ispadne da smo sklopili ugovore s izvođačima radova, a da nismo zatvorili financijsku konstrukciju. Drago nam je što su sredstva dodatno povećana za 12 milijuna eura i vjerujem da bi sada tih nešto više od 34 milijuna eura trebalo biti dovoljno za sve radove koji će se izvoditi diljem Zagorja. Nama za Kumrovec treba oko milijun eura kako bi se sanirale ceste i klizišta. generalno, zadovoljan sam ovim sastankom i sviđa mi se ovaj portal kojim će naše gospodarske zone biti uočljivije, gdje će sve biti ujedinjene, kako bismo se svi zajedno mogli prezentirati na europskom i svjetskom tržištu – kazao je Šplajt.

Njegov susjed, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek kazao nam je da je Grad Klanjec prijavio dvije dionice cesta i dva klizišta, ukupne vrijednosti oko 860.000 eura. 

– Također, Županijska uprava za ceste KZŽ na području grada ima jednu cestu oštećenu potresom koju presvlače novim asfaltom. Što se tiče planova što bi se području čitave županije trebalo napraviti, to su impozantne brojke, samo se nadam da će se sve uspjeti napraviti – kazao je Brlek, a svojevrsnu skepsu oko rokova izrazio je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek:

– Dobili smo korisne informacije, pogotovo oni koji nisu imali dosad puno iskustva s europskim projektima i potrebnim procedurama. Unatoč generalno lijepim vijestima o povećanim sredstvima, ne zavidim nikome jer ne znam hoće li to sve u tom roku do 30. lipnja biti izvedivo. Što se tiče radova na području Zaboka, mi imamo već izvršene sanacije i nama bi se samo radilo o refundaciji troškova, nemamo novih natječaja oko toga i to je u ovom slučaju naša prednost. S obzirom na situaciju na tržištu, možda je dobar znak što se sada Slovenci javljaju kao potencijalni izvođači radova na cestogradnji, budući da oni nemaju ovakvih izvanrednih Fondova. Međutim, nikome nije lako i objektivno je teško da će tih 34 milijuna eura biti moguće realizirati u punom iznosu u tako kratkom roku, osim ako bude kakve tolerancije u smislu predaje dokumentacije – zaključio je Hanžek.

Još zelenije Zagorje

Za kraj, valja istaknuti da je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac predstavio načelnicima i gradonačelnicima plan poticanja jedinica lokalne samouprave za uključivanje u izgradnju fotonaponskih elektrana i uvrštenje mjera energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u prostorno – plansku dokumentaciju.

– Cilj nam je uvesti sunčane elektrane na sve zgrade javne namjene u županiji, te poslati poziv svima njima da se uključe u projekt prve hrvatske, odnosno zagorske virtualne elektrane koja će povezati sve te objekte. Želimo Zagorje učiniti još zelenijim i naprednijim u tom području te ćemo uvjetovati da svi novi objekti koji se budu gradili na području županije, kao sastavni dio, imaju sunčanu elektranu ili ‘zeleni’ krov – kazao je Domac. (ab, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba