Saborski zastupnik Željko Pavić oštro o kašnjenju projekta izmuljivanja Trakošćanskog jezera

Gospodo draga, ‘stručnjaci’ iz Hrvatskih voda, od toga posla ne bude ništa

Objavljeno: 26.03.2023. Alen Brodar

Saborski zastupnik socijaldemokrata, Krapinčan Željko Pavić, u petak je u Saboru RH govorio o projektu izmuljivanja Trakošćanskog jezera.

Podsjetimo, Kajkavske kronike u subotu donose razgovor s izvođačem radova na izmuljivanju, Borisom Raušem, koji zaziva novi natječaj za izvođenje radova, budući da prema postojećem mehanizacija koja je predviđena, ne može obaviti posao. A evo što je Pavić rekao na tu temu:

– Kad čujemo riječ Trakošćan, koje nam se asocijacije javljaju? Naravno da nam se pojavi slika dvora Trakošćan. Dakle, odmah pomislimo na sam dvorac, pomislimo na onaj prekrasni perivoj, na sve one prateće objekte u kojima se turistima nudi cijeli niz proizvoda i usluga. Naravno da pomislimo i na park šumu, ali zasigurno se kod većine prvo pojavi slika prekrasnog jezera, jezera koje daje posebnu sliku tom području. To je biser Hrvatskog zagorja. To je mjesto na koje su odlazili mnogi Zagorci, Varaždinci i Međimurci uživati u čistoj prirodi, lijepo održavanom dvorcu, a neki od njih i u sportski ribolov na jezeru u kojem je bilo više vrsta riba pa je pružalo veliko zadovoljstvo mnogim sportskim ribolovcima. A kako nam taj prirodni biser izgleda danas, nakon što su veliki stručnjaci koje je HDZ postavio na rukovodeće položaje, preuzeli na sebe zadatak da se jezero očisti od mulja? Danas u jezeru još uvijek nema vode, danas se još uvijek ne nazire kraj radovima na izmuljivanju, a troškovi izmuljivanja koje procijenili i predvidjeli ti tzv. vrhunski stručnjaci, i dalje rastu. Na žalost, svakim danom rastu i procjene o količini mulja koji se treba izvaditi iz jezera i to iz jednostavnog razloga što su ti tzv. stručnjaci napravili potpuno pogrešne procjene o količini mulja u jezeru, pa su isto tako napravili i potpuno pogrešne procjene i plan izmuljivanja. Zbog toga sam više nego siguran, da ni nakon novih produžetka rokova i nakon najave novog ciljanog dana završetka radova, koje su najavili čelni ljudi Hrvatskih voda, možemo sa sigurnošću reći: Gospodo draga, od toga posla ne bude ništa. Do sada se sva krivnja svaljivala na izvođača i javnosti su plasirane informacije da izvođač radova nema strojeve s kojima bi trebao odraditi posao, da radi samo s jednim strojem, da nema kamiona i slično. Međutim, ne smijemo zaboraviti da izvođač radova radi sa strojevima koji su bili predviđeni u natječaju, ako je to izvedivo na terenu. Postavlja se pitanje: Kakvim su to podacima raspolagali tzv. stručnjaci, koji su uredno naplatili projektnu dokumentaciju koja se pokazala potpuno pogrešnom i nekorisnom? Na terenu je lako prepoznati probleme i vidljivo je da izvođač radova ne može raditi sa strojevima koji su bili predviđeni u projektnoj dokumentaciji, vidljivo je da su napravili potpuno pogrešnu procjenu dubine i količine mulja, vidljivo je da ispred svakog kamiona mora prolaziti bager koji svaki puta popravlja put, vidljivo je da je u mulju daleko više vode nego što su to tzv. stručnjaci predvidjeli, pa je izvođaču isto radi li po kišnom ili po sušnom vremenu, jer mu iz kamiona curi voda koje ne bi trebalo biti u mulju, a ta voda uništava napravljeni put na koji je potrošeno toliko vremena da se uopće napravi.
I sada nakon svih mogućih problema, nakon kašnjenja, nakon potrošenih daleko većih iznosa, Hrvatske vode su raspisale i natječaj za direktora VGO-a za Muru i gornju Dravu. Bit će interesantno vidjeti hoće li na to mjesto ponovno biti primljena osoba kao dosadašnji direktor, kojem se mnogo puta slalo upite oko radova, kojeg se pitalo gdje zapinje, kojeg se propitkivalo tko će odgovarati za kašnjenje, a umjesto njegovog odgovora, informacije je zamislite, davao, ni više ni manje nego glasnogovornik Hrvatskih voda. Dakle, umjesto inženjera, odgovara glasnogovornik, koji možda ni ne zna gdje je Trakošćan. Ali, to je uobičajeno kad govorimo o modelu rada HDZ-a, gdje najčešće ostaje samo muljaža. I na kraju moram zahvaliti upornim novinarima, posebice novinarima Zagorje Internationala koji svojim propitkivanjima nisu dozvolili da sve to prođe ispod radara javnosti, kojoj je u interesu da najljepši dvorac u Hrvatskoj i jezero ispod njega ponovno sjaje punim sjajem, kao i prije uključivanja nesposobnih HDZ-ovih kadrova u radove kojima nisu dorasli
– oštar je bio Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba