Krapinska Gradska galerija ponovno je, ususret Uskrsu, ugostila tradicionalnu izložbu pisanica

MEĐUNARODNOG KARAKTERA: Ove godine svoje je radove pokazalo više od 60 izlagača, među kojima i autorica iz Kragujevca 

Objavljeno: 24.03.2023. VH

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan, Uskrs, u krapinskoj Gradskoj galeriji u petak je svečano otvorena već tradicionalna izložba pisanica. Među izlagačima su radovi djeca vrtićke dobi, osnovnoškolci, umirovljenici, likovni umjetnici, umjetnici amateri i pojedinci koje se u slobodno vrijeme bave izradom pisanica. 

Pristupi izrade pisanica su različiti. Svake se godine, pa tako i ove, na izložbi mogu pronaći različite varijacije na temu – od tradicionalnih do modernih izričaja.

– Naša Galerija ove godine obilježava 30 godina svog postojanja, a možemo reći da je ova izložba najdugovječnija. Ove godine imamo u planu desetak izložbi, a za istaknuti je da ćemo u rujnu imati izložbu iz fundusa Galerije pa će svi umjetnici koji ovdje izlažu pokloniti jedno svoje djelo. Tu ćemo izložbu otvoriti u sklopu manifestacije ‘Tjedan kajkavske kulture’ – najavila je voditeljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović. 

26. puta

Kustosica galerije Vesna Kunštek istaknula je da se izložba ove godine održava 26. puta.

– Pisanicama nema broja, mislim da se to može vidjeti iz priloženog, a autora ima jako puno. Od likovnih udruga, djece iz dječjih vrtića, osnovnoškolaca, srednjih umjetničkih pa do pojedinca. Ima ih više od 60-tak i to iz pet županija Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke, Varaždinske, Zagrebačke… – otkrila je Kunštek te dodala da je izložba s vremenom postala međunarodna, a ove godine gostuje i umjetnica iz Kragujevca. 

Iako je svaka pisanica lijepa i posebna na svoj način, neke se ipak ističu.

– Izdvojila bih ‘črnu’ međimursku pisanicu jer ju po prvi puta možemo vidjeti ovdje u našoj galeriji, kao i pisanice rađene tradicionalnom tehnikom Slovaka koje su donijeli otac i kći Dragutin i Snježana Božić. Izrađuju ih posebnom tehnikom vunice i srčekom iz trstike – kazala je Kunštek.  

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je da mu je posebno zadovoljstvo što se jedna takva izložba već godinama organizira upravo u Krapini.

– Drago mi je da na ovoj izložbi, koje nema nigdje drugdje, sudjeluju razni autori, od profesionalaca preko amatera, pa sve do djece. Posebno zahvaljujem odgajateljima i učiteljima koji su motivirali djecu da rade pisanice za izložbu jer je to garancija da će se ova izložba nastaviti još dugi niz godina. Također, veliko hvala svima koji se svojim radovima svake godine uključuju – poručio je gradonačelnik Gregurović, a posebnu je zahvalu uputio Zoranu Babiću, originalnom začetniku ove izložbe. 

Isti motiv, razne interpretacije

V.d. pročelnika Karlo Frljužec koji se obratio ispred Županije, istaknuo je da je ovo samo jedno u nizu događanja koje krapinska Gradska galerija organizira tijekom godine.

– Mi smo u Županiji jako ponosni na to što to rade Pučko otvoreno učilište Krapina, krapinska Gradska galerija, a u konačnici i Grad Krapina jer sve što rade doprinosi bogatstvu ukupne kulturne ponude grada, ali i cijele županije – rekao je Frljužec pa nastavio:

– Što se izložbe tiče, uvijek se rado na nju vraćam jer godinama je tu jedan motiv, pisanica, no njegova se interpretacija nikada ne ponavlja. Dakle, iako je motiv uvijek isti, radovi su svake godine različiti – istaknuo je. 

Za sve zainteresirane, izložba ostaje otvorena do 20. travnja, a može se pogledati od utorka do subote između 10 i 13 sati.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba