"PREGRADA ŽIVI ZA OVO": Impresivnom povorkom beračica i berača, završilo 52. "Branje grojzdja"

Na kolima su i po tri generacije iz iste kuće, povorka vrvi djecom, ‘show’ ukrao jednomjesečni Vito – čuvanje tradicije je najveća vrijednost ove manifestacije

Objavljeno: 25.09.2022. Alen Brodar

Impresivnom povorkom beračica i berača, završila je 52. manifestacija “Branje grojzdja”. Tradicija u Pregradi živi punim plućima a najbolji dokaz tome su brojna djeca u povorci i okupljeno mnoštvo koje ih je oduševljeno pozdravljalo.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Najljepšim kolima proglašena su ona obitelji Poslon i Bračević, najberačica je Albina Cverlin, Damir Golec proglašen je najberačem, dok je Fran Večerić najbolji mladi berač. Najboljim mladim beračicama proglašene su Maša i Tara Krušlin.


Ipak, najveću je pažnju zaokupio najmlađi berač, Vito Lončarić star samo mjesec i pet dana, kojem je uručena, točnije, njegovim roditeljima, posebna nagrada. Vita to, međutim, nije posebno uzbudilo, dapače, u svom tom slavlju, pjesmi i plesu, buci i komešanju, on je bezbrižno zaspao u majčinom naručju.

Puno srce

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj nije skrivao oduševljenje ovogodišnjim “Branjem grojzdja”.

– Ovo je zasigurno naša najposjećenija manifestacija, mislim da za “Branje grojzdja” znaju svi, ne samo u Zagorju, već diljem Hrvatske. Stoga smo ponosni što smo i ove godine održali tu tradiciju, nadopunili je i nekim novim sadržajima. Zahvaljujem se svim našim vrijednim ljudima, udrugama, ustanovama i institucijama koje su dale jedan velik obol cjelokupnom programu. Mogu reći da je u ovih nešto više od tjedan dana Pregrada stvarno ‘disala’ s “Branjem grojzdja”, koje je ove godine jako posjećeno. Puna srca mogu reći da “Branje grojzdja” raste iz godine u godinu i siguran da će tako biti i dalje, s još novih, dodatnih sadržaja. A ova povorka beračica i berača je kruna čitave manifestacije, lijepo je danas biti u Pregradi – kazao je Vešligaj, s kojima se u kočiji dovezao krapinsko – zagorski župan Kolar, koji nije propustio priliku da za jednu fotku zamoli mlade berače u nošnjama.

Staro i mlado

– Mogu reći da je “Branje grojzdja” i ove godine ispunilo sva moja očekivanja. Sjajan je to kulturno – zabavno – sportski program, ali ono što je ključno, je da se održava tradicija branja grožđa ovdje u Zagorju. Mogli smo vidjeti ovdje stara kola, stare škafe, bačve, brente, naše narodne nošnje, no ono što je najvažnije, ponovno mlade, djecu u povorkama, kojoj se to znanje i tradicija prenosi s generacije na generaciju. Ovdje su se u povorci na kolima mogle vidjeti tri generacije iz iste kuće i to je zapravo ono što najvažnije kako bi nam ova manifestacija, a još bitnije, ova tradicija ostala i dalje živjeti na našim zagorskim bregima – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba