PRAVI DOŽIVLJAJ ZAGORJA: Zagorskim Selima širio se miris tradicionalne zagorske delicije pa brojni posjetitelji nisu izostali

BUČNICA FEST ’22: Zlatnu buču osvojile “Slastice Tri užitka“, Malu buču DND Zagorska Sela, a Špiček otkrio recept savršene bučnice

Objavljeno: 28.08.2022. Valentina Cigula

Igralištem u Zagorskim Selima, u nedjelju se širio miris tradicionalne zagorske delicije – bučnice jer po sedmi put se održala poznata, sada već tradicionalna manifestacija “Bučnica fest“.

Radi se o ‘rotirajućoj’ manifestaciji koja se svake godine održava u jednoj od općina Turističke zajednice područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela. Posjetitelji na ovogodišnjoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Općine Zagorska Sela te udruga koje djeluju na području Zagorskih Sela i Kumrovca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko – zagorske županije, mogli su uživati u bogatom gastro-enološkom te kulturno-zabavnom programu, gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe.

Kako je rekla načelnica Zagorskih Sela, Ksenija Krivec Jurak, koja je iskazala je zadovoljstvo posječenošću manifestacije, na ovogodišnjoj “Bučnica festu“ moglo se vidjeti šarolika ponudu proizvoda od oko 40-ak OPG-ova, od kozmetike, prehrambenih proizvoda do vina.

-Mogu probati dobre bučnica, imamo animacijski kutak za djecu Društva Naša djeca, gdje ih očekuje mađioničarska predstava, klaun Balonko, body painting i napuhanci. Od 17 sati, počeo je zabavni program kojeg predvodi grupa Štimung i na kraju ukoliko vrijeme posluži, a vjerujem da će biti u redu, vatromet između 21 i 22 sata – otkrila je načelnica Krivec Jurak, dodavši da je evidentno da manifestaciju svake godine posjećuje sve više posjetitelja, gurmana.

– Manifestacija ima svoj tradicijski karakter, dakle očuvanje naše kulturne baštine, tradicije starih zagorskih jela koja su pripremale naše bake i to je nešto što je neprocjenjivo, a uz to sve, naravno bogat kultno-zabavni program, druženje i zajedništvo koje ljudi na takvim manifestacijama doživljavaju, također daje jedan lijep obol cijeloj ovoj priči – poručila je načelnica.

Direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić kazala je da su u organizaciju manifestacije krenuli vođeni mišlju kako ljudi iz ovog kraja vole ovu deliciju koja se nekada smatrala jelom siromašnih, a danas je prava poslastica.

– Jako sam zadovoljna posječenošću. Vrijeme je poslužilo. Ljudi ima dosta. Prva ideja za budućnost, jest da se bučnica zaštiti, kako su se zaštitili štrukli, da tako zaštitimo i bučnicu, zatim da se manifestacija produži za dan – dva, da imamo vikend manifestaciju. Tek smo u začecima, veoma sam zadovoljna, nadam se nekim novitetima sljedeće godine, kako bismo uz bučnicu ponudili još neka nova jela od buče – istaknula je Mačefat Muranić.

S punim srcem

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da se radi o jednoj sjajnoj, možda ne još uvijek toliko velikoj manifestaciji kao što je štruklijada, no da je vidljivo da manifestacija iz godine u godinu raste.

-Manifestacija koja ima dušu, pogotovo ovdje u Zagorskim Selima. Točno se vidi da domaći ljudi koji sudjeluju u organizaciji, to rade s punim srcem. Jedna posebna atmosfera i vjerujem da će to s vremenom prerasti ne samo u županijsku, već manifestaciju koju će pratiti posjetitelji iz čitavog područja Republike Hrvatske, ali i Republike Slovenije, s obzirom da smo na granici te da postoji odlična suradnja između Općine Početrtek i Općine Zagorska Sela – kazao je župan Kolar, dodavši:

-Ovakve manifestacije su dodatna ponuda našim hotelima. Manifestacija je to koja puni smještajne kapacitete lokalnog sadržaja i jedna simbioza kakva nam treba između OPG-ova, većih hotelskih kuća i samih proizvođača. Iz iskustva znam da ova Turistička zajednica ima jasnu strategiju razvoja, jasno znaju što mogu i što žele, i vjerujem da će se kroz određeni period zapravo sve više manifestirati u gotove turističke proizvode. Ono što nam  treba kako bismo zadržali domicilno stanovništvo i podignuli gospodarstvo. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor, vraćanje pruge, uklanjanje žice s granice s Republikom Slovenijom, vjerujem da će nakon ta dva poteza, naglo krenuti daljnji razvoj općine Zagorska Sela koja je jedna od najmanjih u našoj županiji, ali s velikim potencijalom s  izuzetno vrijednim i radišnim ljudima, a uz pomoć Županije, ali očekujem i uz pomoć nadležnih ministarstvom, napraviti jedan iskorak -poručio je.

Pun pogodak

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek kazao je da Ministarstvo manifestaciju podržava od samih početaka jer doprinosi promociji vrijednih ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

– Veliki broj štandova pokazuje da je ova manifestacija pun pogodak. Nisu se odazvali samo proizvođači bučnice, već i poljoprivredna gospodarstva iz naše županije, ali i iz okolnih županija. Uložena milijarda kuna financijskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja na području ove županije, pokazuje da je to urodilo plodom jer imamo velik broj poljoprivrednih gospodarstava koja danas predstavljaju svoje poljoprivredne proizvode, a to su prehrambeni proizvodi, proizvodi više dodane vrijednosti, dakle proizvodi iz prerade i upravo u tom kontekstu možemo reći da možemo biti zadovoljni jer upravo na ovaj način, ova manifestacija i pametna poljoprivredna politika doprinose razvoju gospodarstva, turizma i povećanju turističke ponude – poručio je.

Devet ugostitelja i desetak udruga natjecalo se sa svojim bučnicama u dvije kategorije, pa su tako gostitelji za najbolju bučnicu osvojili Zlatnu buču, a udruge Malu buču.

-To je simbolična nagrada. Ove je godine naša manifestacija poprimila i humanitarni karakter, s obzirom da je jedan ugostitelj sav prihod koji će zaraditi od prodaje bučnice danas, odlučio donirati Osnovnoj školi u Kumrovcu koju pohađaju naša djeca iz Zagorskih Sela – kazala je načelnica Krivec Jurak.

Zlatnu buču osvojile su “Slastice Tri užitka“, a nagradu im je uručio župan Kolar, dok je Malu buču osvojilo Društvo Naša djeca Zagorska Sela, a nagradu im je uručio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Male tajne velikog majstora u pripremi savršene bučnice otkrio je chef Tomislav Špiček.

– Vrlo bitno je na koji ribež se buče ribaju, koji omjer sira, buča  i vrhnja ide unutra. Ne smije ići previše jaja. To su sve neki koraci u kojima ljudi griješe. Vrlo bitno je kakvo je tijesto. Ne treba biti pretanko, može biti malo deblje. Još kad bi se u tijestu umjesto vode, stavila sirutka, to bi bilo vrhunski, što je naravno i prirodno – otkrio je Špiček, dodavši:

– U svakom kraju, misle da je njegova bučnica najbolja, a mi smo danas bili tu da odlučimo. Imamo gospođu koja je probala više bučnica nego Martina i ja zajedno, imamo Martinu koja je iz ovog kraja, a ja nema gdje nisam probao. Jučer sam bio u Vrbovcu na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari“ – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba