U Lonjskom Polju potvrđena bolest bedrenica

DOSAD UGINULO VIŠE OD 100 ŽIVOTINJA: “Istina je da dugo nismo imali ovako veliku zarazu, no situacija je pod kontrolom”

Objavljeno: 16.07.2022. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu zaprimilo obavijest o uginuću goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje”.

-Odmah po zaprimanju informacije od strane ovlaštene veterinarske organizacije provedeno je uzorkovanje uginulog goveda u svrhu isključivanje bedrenice, a laboratorijskim pretraživanjem je u petak utvrđen negativan rezultat. Prema informaciji zaprimljenoj u četvrtak od strane veterinarske inspekcije, s obzirom da je na području Parka prirode “Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja te da je uginućima prethodila i pojava neuroloških kliničkih znakova, Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i razudbu lešina dvije uginule životinje te od istih uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Danas je Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo od Hrvatskog veterinarskog instituta rezultate razudbenog nalaza kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga kojima je potvrđena bolest bedrenica (antraks).

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata RH provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje” u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti.

Ministrica Marija Vučković za Dnevnik.hr rekla je da odbacuje nagađanja da je zaraženo meso završilo na policama.

-Naravno da nije. Uginule životinje se zbrinjavaju putem ovlaštenog koncesionara za zbrinjavanje mrtvih životinja. Nije završilo i ne može završiti – kazala je ministrica.

Dosada je uginulo više od 100 životinja, a ministrica je rekla da će se nove brojke znati oko ponoći, pa za Dnevnik.hr objasnila kako je došlo do zaraze.

-Bakterije se mogu zadržati desetljećima. Mi inače imamo takve bedrenične distrikte u kojima cijepimo preventivno, upravo zbog dugotrajnog zadržavanja bakterije. Hrvatska je među zemljama koje jako dugo preventivno cijepi, nakon što se bedrenica pojavi, čak 20 godina – pojasnila je.

Jesu li uginula goveda bila cijepljena ili ne, još uvijek se ne zna. Ministrica Vučković ističe da razloga za paniku nema.

-Veliki su timovi na terenu. Životinje su odmah i pri samoj pojavi sumnje odvojene, određuju se koridori za prolaz, za privremeni smještaj. Životinje u područjima u kojima se sumnja, ne govorim sad o zaraženim životinjama. Najprije treba pričekati sve preglede naših veterinara, da bismo vidjeli koliko se raširilo. To je veliko područje. Dva dana će se utvrđivati koridori, obori, privremeni smještaj. Područja su potpuno ograđena. Nakon toga kreće cijepljenje cijelog područja – istaknula je.

Zaraza na čovjeka dolazi u bliskom dodiru sa životinjom – ljudi ne trebaju biti u izolaciji, sve službe, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo su na terenu, a ministrica Vučković poručila:

-Situacija je pod kontrolom. Istina je da dugo nismo imali ovako veliku zarazu. No mi smo reagirali isti tren od pojave sumnje – kazala je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba