Investicija vrijedna 23,8 milijuna kuna

KRAJ MUKE PO PAPIRIMA: U Hrvatsku dolaze digitalne građevinske dozvole – evo i kada

Objavljeno: 12.04.2022. zagorjeinternational

Zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, suradnji s brojnim tijelima javne vlasti i europskom novcu, Hrvatska će uskoro imati pohranjene sve izdane dozvole o gradnji digitalnoj formi, piše Poslovni.hr.  

Radi se o projektu eArhiv “Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH” vrijednom preko 23,8 milijuna kuna, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.   Realizirat će se kroz projekt “Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli” ukupne vrijednosti 131 milijuna kuna, a od tog iznosa je 85 posto osigurano iz EU. 

Dozvole se trenutno nalaze u raznim arhivama, a njihov pronalazak građanima i investitorima nije nimalo jednostavan, što će se digitalizacijom tih dokumenata uvelike promijeniti. 

Ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju u MPUGDI Danijel Meštrić, rekao je da su sve dozvole izdane od uspostave modula eDozvola 2015. do danas, već digitalizirane, a sada je u tijeku skeniranje oko dva milijuna dozvola, odnosno, ukupno oko šest milijuna papira na području RH izdanih od 1968. do 2015 godine. Predviđeni rok završetka procesa  digitalizacije je krajem ove godine. 

Građanima će ti digitalni podaci biti dostupni na GEO portalu ISPU-a na kojem će podaci biti vidljivi na točnoj lokaciji građevine za koju je akt izdan. Uz lakši pristup dokumentima, na ovaj će se način olakšati i postupak rekonstrukcije građevina jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module ISPU-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba