ZBOG ŠTETE I DISKRIMINACIJE: Ocjenu ustavnosti zatražili su i zagorski gradovi Krapina, Pregrada i Donja Stubica

Ustavni sud privremeno obustavio pripajanje lokalnih vodovoda: “Naši građani zaslužuju plaćati razumnu cijenu, bez uhljebarine”

Objavljeno: 31.03.2022. zagorjeinternational

Nakon što su općine i gradovi uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama Ustavni ga je sud prihvatio i sukladno tome privremeno obustavio pripajanje lokalnih vodovoda, piše Radio Stubica.

U prijedlogu koji je podnesen Ustavnom sudu  osporavaju se odredbe članka 88. i 89. Zakona o vodnim uslugama. Država je, naime, običnom većinom danih glasova na skupštinama društava jedinicama lokalne samouprave naložila pripajanje velikog broja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima, vrijeđajući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine danih glasova, kao i ustavno jamstvo prava vlasništva. 

U obrazloženju ove odluke ističe se kako su prihvaćeni razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka i ˝pitanje formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom˝, ali i “pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji”. Ocjenu ustavnosti zatražilo je 16 općina i gradova, a među njima su i zagorski gradovi Krapina, Pregrada i Donja Stubica, jer ovakvu odredbu smatraju štetnom i diskriminatornom.

-Mastodonti nisu rješenje za vodno gospodarstvo. Idemo dalje do pobjede jer naši građani zaslužuju plaćati razumnu cijenu, bez uhljebarine, za kvalitetnu javnu uslugu – prokomentirao je na svom Facebooku svetonedeljski gradonačelnik i jedan od pokretača ove akcije Dario Zurovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba