Evo i od čega najčešće bolujemo

BAŠ SMO BOLEŽLJIVI! Dnevno na bolovanju 100.000 Hrvata – najčešće boluju Zagrepčani, Zagorci, Međimurci i Ličani

Objavljeno: 31.03.2022. zagorjeinternational

U informativnoj emisiji Dnevnik Nove TV napravljena je analiza podataka HZZO-a iz kojih je vidljivo da je u prosjeku svako treće bolovanje u Hrvatskoj tijekom prošle godine bilo neopravdano.

Tijekom prošle godine je u HZZO-u obavljeno 12.195 kontrola, a pregledano je 49.265 osiguranika, što je 114 posto više nego u 2020. godini. Bolovanja kraća od 42 dana otvaraju se na račun poslodavca, dok ona duljeg trajanja idu na račun HZZO-a, a i jednih i drugih je prošle godine bilo više nego godinu prije. 

Kada se ti rezultati pretoče u konkretne brojke, svaki dan zbog bolovanja na teret poslodavca s posla izostane 64.430 zaposlenika, a na teret HZZO-a 31.744 osobe, odnosno, gotovo 100.000 ljudi.

Mjesta koja su iznad hrvatskog prosjeka po broju bolovanja su Rijeka, Zagreb, Gospić, Čakovec i Krapina, a najmanje se boluje u Dubrovniku, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Šibeniku.

Također, iz Ministarstva su za Dnevnik Nove TV rekli da se najviše boluje od generalnih bolesti, a najčešće su to bolesti lokomotornog sustava. Na takva bolovanja ide 66 posto ljudi. Nadalje, zbog komplikacija u trudnoći bolovanje otvara 20 posto, sedam posto otpada na izolacije, a šest posto pratnja i/ili njega člana obitelji. 

Ministru Berošu poslano je i pitanje da pojasni kako riješiti problem neopravdanih bolovanja u zdravstvu, a u pisanom je odgovoru navedeno da se planiraju češće i žurne kontrole.

Inače, trošak bolovanja u jednoj godini penje se na tri milijarde kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba