Buna traje! Ali 'online'

‘Seljačka buna’ i ove godine bez gledatelja

Objavljeno: 18.01.2022. zagorjeinternational

Nakon rekordnog posjeta 2020. godine, jedna od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj i ove će se godine zbog epidemiološke situacije održati bez gledatelja kao što je to bio slučaj i lani. ‘Seljačka buna’ pod višegodišnjom režijskom palicom udruge “Družba vitezova Zlatnog kaleža” ponovno će uprizoriti pobunu protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka.

Iako će manifestacija biti svedena na minimum, tradicija će se nastaviti pa će se buna iz 1573. godine uprizoriti online u subotu, 12. veljače kada će se održati puntanje kmetova, a u nedjelju, 13. veljače odigrat će se napad na Tahijev grad.

Podsjetimo, buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

– Z onim smo došli s čim smo imeli, zmislili smo se još jednoga bunta zagorskoga seljaka koji nije mogel trpeti muku i nepravdu z onoga vremena. Mislim da to se moremo preslikati pa nek bu pouka semi nami, ak’ se skupimo, ak’ sme složni, ak’ se bume međusobne podržavali, onda si tu muku moremo rešiti – poručio je prošle godine Krešimir Končevski koji je utjelovio Matiju Gupca.

Četrnaesto izdanje ‘Seljačke bune’ svakako je, uz povijesni pregled i podsjetnik na vremena koja danas sve više minu, zahvala publici koja ih je svih ovih godina vjerno pratila, a vi nikako ne zaboravite: Buna traje!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba