PREDSTAVLJENA IDEJNA RJEŠENJA: Evo kako bi u skorijoj budućnosti mogao izgledati glavni zabočki trg i Park Milana Prpića

“U centru grada uvest će se jednosmjerni promet, ukinut će se prometnica uz gradsku tržnicu, a park će dobiti novi sjaj”

Objavljeno: 29.12.2021. Vanja Hozmec

Na internetskim stranicama Grada Zaboka osvanule su fotografije idejnih rješenja uređenja najvećeg zabočkog parka u središtu grada, Parka Milana Prpića te glavnog gradskog Trga Ksavera Šandora Gjalskog.
Na objavljenim vizualima vidljive su brojne novosti i velike promjene, stoga smo kontaktirali pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka Nenada Miletića, koji nam je ukratko opisao oba projekta, u kojoj su fazi i kako će se razvijati u budućnosti.

– Dakle, ovo su idejna rješenja, mi sada nastavljamo dalje s projektiranjem. Rješenja su dignuta na “e-Konferenciju“ u smislu ishođenja posebnih uvjeta. Prelazimo na izradu glavnih projekata i ishođenje građevinskih dozvola, što znači da ćemo u prvom kvartalu iduće godine biti spremni s glavnim projektima i, nadamo se, građevinskim dozvolama – rekao je Miletić.
Idejno rješenje za Trg Ksavera Šandora Gjalskog radio je Arhitektonski studio “Mikelić Vreš“, a rješenje za Park Milana Prpića arhitekt Dinko Peračić iz studija “ARP“, koji je zaslužan i za uređenje zabočkog Parka Dragutina Domjanića. Oba su projekta kompleksna jer se u oba slučaja radi o kompletnoj rekonstrukciji, no projekt uređenja glavnog gradskog trga ipak je nešto zahtjevniji, kaže nam Miletić.

Jedinstvena zona

– Što se trga tiče, najznačajnije je da se ukida prometnica koja povezuje Ulicu Matije Gupca i ulicu koja prolazi uz “Blok kolodvor“ i željezničku stanicu. Tako će se dobiti jedinstvena cjelina i to bi postala jedinstvena zona. Trg je dio kompleksnijeg sustava, odnosno, nove regulacije prometa koja se planira uvesti kroz sam centar Zaboka, a to je da on bude jednosmjeran od Doma obrtnika do Parka Milana Prpića i tamošnjeg pružnog prijelaza. To bi bilo jednosmjerno kruženje, gdje bi jedna traka bila za motorna vozila, a druga za bicikliste. Uz to, kao što sam već rekao, ukida se i ova spojna cesta kod gradske tržnice, pa sve to zajedno treba ukalupiti u realizaciju – pojašnjava Miletić.

Na novom trgu bi, uz postojeće zelenilo i sadnju novog, trebala osvanuti i fontana s česmom te urbana oprema i klupe zamišljene kao betonski elementi s dodanim plohama naslona od savijenog metala. Također, uz ulaz u prostor gradske tržnice, planirano je postavljanje čeličnih pergola koje će natkrivati terase ugostiteljskih objekata. Trg će biti u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a bit će osiguran i nesmetan pristup za interventna vozila.
Također, na prostoru trga planira se i ugradnja bežičnog interneta te potpuno nove javne rasvjete koja će biti sukladna Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a ambijentalna rasvjeta pronaći će se i u klupama.

– Što se parka tiče, tu će se raditi kompletna obnova i uređenje postojećeg dječjeg i sportskog igrališta. Bitno je istaknuti da će se park kompletno hortikulturalno urediti. Sadit će se puno drveća prema željeznici kako bi se cijeli krug parka pozelenio i da se uklopi s pješačko – biciklističkim mostom koji je u izgradnji i koji će spajati dva dijela grada. Park će u postojećoj formi ostati kako je, ali će se urediti novim spravama, novim sadržajima, novom vrstom podloge i dobit će novi sjaj – rekao je Miletić.

Elaborat pri završetku

Realizacija ovih projekata, kaže Miletić, vjerojatno se neće dogoditi 2022. godine jer spomenuti projekti proračunski nisu bili predviđeni za tu godinu. U realizaciju se planira krenuti 2023. godine, ali postoji mogućnost da će se početi i ranije, otvori li se neki natječaj ili ako se eventualno napravi rebalans proračuna.

– Za te su projekte trenutno u proračunu osigurana samo sredstva za izradu tehničke dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole. Za sada još nije predviđena realizacija. Naravno da ćemo popratiti ima li nekih poziva. Po ishođenju građevinske dozvole, bit ćemo spremni i za apliciranje, ako će biti poziva na koje ćemo moći prijavljivati te projekte. Ako ih bude, definitivno ćemo ih prijavljivati – kazao je Miletić.
Što se tiče jednosmjernog prometa kroz centar grada, a što je vezano i uz projekt uređenja trga, pročelnik je istaknuo da je elaborat za to pri završetku, a da se on radi u suradnji sa Županijom jer je Ulica Matije Gupca županijska cesta.

– To ćemo onda isto u prvom kvartalu iduće godine definirati, odnosno, bit ćemo spremni za uvođenje. Isto tako, čekamo tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole od Hrvatskih željeznica za parkiralište i prometnicu koja prolazi uz prugu i uz Park Milana Prpića. Oni moraju ishoditi uporabnu dozvolu jer se bez toga taj dio ne može pustiti u promet. Dakle, tu imamo koordiniranih nekoliko projekata koji će se dogoditi u prvom ili drugom kvartalu iduće godine, a onda ćemo biti spremni i za realizaciju – zaključuje Miletić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba