Broj hospitaliziranih u Zagorju pao je ispod 100, ali i dalje je 16 pacijenata na respiratoru, a 13 na 'high flow' uređaju

“Sljedeći tjedan očekujemo distribuciju Pfizerovog cjepiva za djecu od pet do 11 godina po ambulantama”

Objavljeno: 10.12.2021. zagorjeinternational

Kakva je trenutna situacija u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, na redovnoj press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, održanoj u petak, otkrio je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.
– I dalje se ne može reći da je situacija dobra, ali bolja sigurno jest. Što se tiče PCR testiranja koje se u bolnici provodi za sve pacijente s područja Krapinsko – zagorske županije, vidljivo je da u proteklih tjedan dana nema velike gužve, no i dalje nije dobro što imamo 16 pacijenata na respiratoru i 13 njih na ‘high flow’ uređaju, kod kojih su također velike šanse da završe na respiratoru – rekao je Vančina pa nastavio o funkcioniranju pojedinih odjela.
– Na odjelu kirurgije je zatvoren jedan krak, ne radimo svakodnevne operacije kao što smo radili prije korone. Sada se rade hitne operacije, onkološke operacije, a drugo sve za sada stoji. Interna medicina je kompletno blokirana i u Krapinskim Toplicama i kod nas, što nikako nije dobro, pogotovo za pacijente koje nemaju koronu – pojasnio je Vančina.
O situaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, koja je sekundarni centar za prihvat COVID pacijenata, govorila je ravnateljica Željka Žnidarić, koja je istaknula kako je u bolnici vidljiv mali pozitivan pomak. Naime, u posljednjih tjedan dana na COVID odjelu nitko nije preminuo, a trenutno nitko nije na respiratoru.
– Ukupno je do sad na COVID odjelu zbrinuto 86 pacijenata, čime smo u ovih mjesec dana rada odjela daleko premašili ukupan broj pacijenata koji je zbrinjavan u prethodnom, proljetnom valu. Sva ostala radilišta rade u smanjenom obimu, i rehabilitacija, akutni odjel, hitna ambulanta, ambulantne fizikalne terapije te dijagnostika – kazala je Žnidarić.
Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber rekao je da je broj novooboljelih u proteklih tjedan dana na 100.000 stanovnika u Krapinsko – zagorskoj županiji 507, a prošlog je tjedna bio 699.
– Kada je riječ o apsolutnim brojkama, ovog tjedna smo imali 631 novooboljelog, a u istom intervalu tjedan dana prije, 871. U tjedan dana pristigao je 601 pozitivan nalaz i 1098 negativnih, što daje udio pozitivnih od 35 posto i ujedno je već četvrti tjedan zaredom da taj postotak pada. Broj hospitaliziranih polako pada već drugi tjedan zaredom. Nakon dužeg vremena, broj hospitaliziranih je pao ispod 100 i sada imamo 96 hospitaliziranih. U proteklom je tjednu dnevni prosjek hospitaliziranih COVID pozitivnih osoba bio 105, a tjedan dana ranije 117 – kazao je Skuliber.
Načelnik je izvijestio i o situaciji u zagorskim školama, zdravstvenim ustanovama te pružateljima socijalnih usluga.

Dobra situacija

– U školama imamo ukupno 104 COVID pozitivna učenika u 30 škola, a pozitivna su i 22 djelatnika u 15 škola. U zdravstvenim ustanovama u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo 23 COVID pozitivnih djelatnika, od kojih je 14 zdravstvenih. Također, imamo i troje COVID pozitivnih korisnika u dva doma – istaknuo je Skuliber.
Situaciju kod pružatelja socijalnih usluga dodatno je pojasnila pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martina Gregurović Šanjug, kazavši da je broj pozitivnih djelatnika i korisnika u ovom trenutku u padu te da je to rezultat velikih napora koji ulažu zaposlenici pružatelji socijalnih usluga, mjera koje se dosljedno primjenjuju, a što je najvažnije, rezultat je visoke procijepljenosti koja postoji kod korisnika smještenih u ustanovama, ali isto tako i kod zaposlenika.
– Velika većina korisnika, gotovo 80 posto i više je procijepljeno s drugom dozom, a velik postotak njih procijepljen je i s trećom dozom. To je najbolji pokazatelj da je cijepljenje jedini mogući način zaštite naših najranjivijih članova društva – poručila je Gregurović Šanjug.
Marina Stanković Gjuretek iz  Zavoda za javno zdravstvo KZŽ otkrila je podatke vezane uz procijepljenost stanovništva na području županije.
– Od početka godine zaprimili smo 143.675 doza cjepiva, a utrošeno je 129.800 doza, što znači da je utrošeno oko 90 posto. Što se tiče procijepljenosti, kada govorimo o cjelokupnom broju stanovnika, prvu je dozu primilo 53 posto, drugu 44 posto, a ukupno je procijepljeno oko 47 posto stanovnika. Kada je riječ o odraslom stanovništvu, postotak je daleko veći. Čak 62,7 posto osoba je primilo prvu dozu cjepiva, 52,4 posto primilo je i drugu, a ukupno to daje 55,7 posto odraslog stanovništva. Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije i dalje cijepi svakim radnim danom od 8 do 14 sati, uključujući i subote. Novost je da je registrirano Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina, a sljedeći tjedan očekujemo i distribuciju po pedijatrijskim ambulantama i ambulantama obiteljske medicine koje u skrbi imaju djecu, tako da će biti dostupno i cjepivo za dječju dob – rekla je Stanković Gjuretek.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je kako bi spuštanje ispod 50 oboljelih dnevno, smanjilo pritisak na bolnice i omogućilo zdravstvenim djelatnicima da malo ‘dođu do zraka’.

45 posto

– S nastavkom trenda pada COVID pozitivnih, ako bi se to ostvarilo, što i priželjkujemo, mogli bismo krajem siječnja vraćati i neke odjele u rad, pogotovo što se tiče Opće bolnice Zabok, koja je, ja mislim, najopterećenija bolnica u RH što se tiče COVID kreveta u odnosu na ukupan broj kreveta jer nema nijedne bolnice koja je preko 45 posto kapaciteta koristila za liječenje COVID pacijenata – istaknuo je Kolar, pa nastavio o molbi koju će uputiti nacionalnom Stožeru.
– Jučer smo imali Turističko vijeće Krapinsko – zagorske županije i skupštinu Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, gdje su bili predstavnici svih većih ugostiteljskih objekata na području županije, koji sada imaju vrlo dobru popunjenost i gdje je zainteresiranost za doček nove godine u Zagorju, u njihovim objektima, izrazito velika. Tako da bi se trebao posložiti pad broja oboljelih, pa da se, kada će Stožer donositi nove mjere, omogući da barem doček nove godine može trajati do dva ili četiri sata, kako je to bilo za svadbe jer u ovom trenutku rad ugostiteljskih objekata je ograničen do ponoći. Teško je očekivati nekakav veliki doček nove godine ako u ponoć morate zatvoriti prostor, tako da prenosim zamolbu gospodarskog sektora koji je vezan uz turizam i ugostiteljstvo, prema Stožeru, da se razmisli o tome da se unaprijed da informacija ugostiteljima i hotelijerima na koji će se način moći organizirati doček nove godine. Svjestan sam da će to ovisiti isključivo ili barem većim dijelom o tome kakva će biti trenutna epidemiološka situacija – kazao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba