Švedska je tvrtka sklopila svoj prvi kolektivni ugovor u jugoistočnoj Europi

Zaposlenicima IKEA-e u Hrvatskoj božićnice i regres veći za 20 posto, imaju 34 dana godišnjeg, a u siječnju će dobiti i nagradu za trud od 2118 kuna

Objavljeno: 07.11.2021. zagorjeinternational

Tvrtka IKEA je objavila da je nedavno sklopila prvi kolektivni ugovor na području jugoistočne Europe, i to upravo u Hrvatskoj, a najavili su i da će zaposlenicima, u siječnju, u znak zahvalnosti, za trud tijekom pandemije, isplatiti nagradu, koja u Hrvatskoj, u prosjeku ispada 2118 kuna bruto po radniku, piše Jutarnji list.

Kolektivni ugovor odnosi se na 660 zaposlenika tvrtke IKEA Hrvatska, a o njemu se, iz razloga što je regionalna uprava u Beogradu, sa Sindikatom trgovine, pregovaralo godinu dana uglavnom preko aplikacija, kao što je Zoom. Sklopljen je na rok od pet godina.

Ugovorom se jamče postojeća prava radnika, a postignut je i dogovor o povećanju prava, primjerice 20 posto veći iznos božićnice i regresa, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora, koji maksimalno može trajati 34 dana. Kako Jutarnji list doznaje, to znači da će božićnica i regres iznositi po 1500 kuna. Rad nedjeljom plaćen je 35 posto više nego ostalim danima, a prekovremeni rad i rad blagdanima plaća se 50 posto više.

-Naši zahtjevi bili su teški tri do četiri milijuna eura i bilo bi iluzorno očekivati da će baš sve proći. Zadovoljni smo da imamo prvi kolektivni ugovor, to nam je temelj, a za ostalo očekujemo da će uskoro slijediti nastavak pregovora. Plaće se trenutno definiraju prema Ikeinu globalnom modelu, uz prilagodbe hrvatskom zakonodavstvu, a općenito su malo više od državnog prosjeka – kazao je sindikalni povjerenik Branimir Ilijanić koji naglašava da su pojačali zdravstveno osiguranje zaposlenika.

-Uz osnovni paket dopunskog i dodatnog osiguranja, sada imaju i ekstra paket u vrijednosti od 10.000 kuna godišnje za specijalističke preglede – ističe Ilijanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba