Najnoviji slučajevi prijavljeni su u Danskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je na povećanu opasnost od pojave ptičje gripe – evo kako je prepoznati

Objavljeno: 07.11.2021. AB

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je na povećanu opasnost od pojave ptičje gripe te pozvalo posjednike peradi da, koliko god je moguće, pojačaju biosigurnosne mjere, zaštite svoju proizvodnju i spriječe ekonomske te druge posljedice za građanstvo.

Naime, Organizacija za hranu i poljoprivredu objavila je priopćenje kojim upozorava na mogućnost povećane aktivnosti virusa VPIP podtipa H5 u kombinaciji s različitim N podtipovima u ptica i peradi na području Europe tijekom ove jeseni i zime.

– Spomenuti sojevi virusa dokazani su kod ptica selica u zapadnoj Europi, a najnoviji slučajevi bolesti prijavljeni su u Danskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Rizik od unošenja bolesti u druge zemlje duž migratornih puteva divljih ptica je iznimno visok – ističu iz Ministarstva i podsjećaju da su u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica.

Također apeliraju na dobru suradnju s veterinarima, uz obavezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu.

Neki od znakova koji se javljaju kod peradi oboljele od influence ptica:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) te krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba