IN MEMORIAM: Arhitekt koji je projektirao Muzej krapinskih neandertalaca, a trebao je završiti i Kuću europskih himni i kulturne baštine u Klanjcu

U 70. godini preminuo Željko Kovačić, jedan od najboljih hrvatskih arhitekata

Objavljeno: 17.08.2021. AB

U 70. godini preminuo je Željko Kovačić, jedan od najboljih hrvatskih arhitekata. Kovačić je bio poznat po muzejskim zah­vatima, osobito na Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom kod Krapine, po kojima je pos­tavio mjerilo uspješnosti arhitektonske interpretacije i organizacije nekoga muzejskog postava.

– Šteta što ga je prerana smrt spriječila da to isto ponovi sa svojim projektom Kuća europskih himni i kulturne baštine Klanjca. Upućujemo iskrenu sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Željka Kovačića – istaknuli su iz Krapinsko – zagorske županije.

Kovačić je rođen u Sisku 10. rujna 1951. godine. Završio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu 1976. godine. Isprva se bavio projektiranjem i adaptacijama obiteljskih kuća i uređenjem interijera, a potkraj 1980-ih posvetio se postavljanju izložbi (Zlatna bula, 1992; Vučedolski Orion, 2000) i stalnih muzejskih postava (Muzej grada Zagreba, 1997–2000; Zavičajni muzej Ozalj, 1999–2001). Bavio se grafičkim i industrijskim oblikovanjem.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba