DONACIJA MAĐARA: Hrvatski i mađarski dužnosnici u ordinariju Sisačke biskupije, potpisali dva zapisnika o izgradnji nove crkve sv. Nikole i sv. Vida u Žažini i škole u Petrinji

“Potpuna obnova škole i crkve predstavlja srce i dušu jedne zajednice – nove zgrade označit će želju za opstankom jedne zajednice“

Objavljeno: 16.05.2021. zagorjeinternational

U srijedu su u ordinariju Sisačke biskupije, potpisana dva zapisnika između mađarskih i hrvatskih dužnosnika o izgradnji nove crkve sv. Nikole i sv. Vida u Žažini te nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji čime se počela ostvarivati jedna od najvećih donacija na potresom pogođenom području u vrijednosti od 25 milijuna eura.

Sisački biskup mons. Vlado Košić rekao da će Sisačka biskupija napraviti sve pripreme za projektiranje i izgradnju nove crkve u Žažini.

-Uskoro ćemo uz porušenu crkvu postaviti montažnu dvoranu, a onda očekujemo i novu crkvu. Nama je najvažnija živa crkva, ali i prostor za okupljanje – istaknuo je mons. Košić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Poljak koji je ujedno bio potpisnik zapisnika u ime Vlade RH, rekao je kako se Mađarska pokazala kao zemlja velikog srca jer ova je donacija dosad najveća koja je stigla iz susjednih zemalja.

Najviši pedagoški standardi

– Nova zgrada osnovne škole u Petrinji, koja će biti u blizini oštećene, gradit će se prema najvišim pedagoškim standardima, a županija će kao osnivač škole obaviti sve pripreme – pojasnio  je Paljak,

Državni tajnik za javnu upravu pri mađarskoj vladi Csaba Balogh poručio je kako je prirodno da susjedni narod prvi priskoči u pomoć kada je potrebna.

–  Potpuna obnova škole i crkve predstavlja srce i dušu jedne zajednice. Nove će zgrade označiti želju za opstankom jedne zajednice – rekao je Balogh, dodavši kako je ostvarenje projekta, mađarska vlada prepustila Mađarskoj ekumenskoj humanitarnoj organizaciji.

20 učionica

Predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije Laslo Lehel otkrio je da će nova škola imati 20 učionica pri čemu će njih devet biti za razrednu nastavu, a uz školu će se na 3000 kvadratnih metara, izgraditi i sportska dvorana neto površine 1500 kvadratnih metara, te vanjski tereni.

U ime mađarske vlade, potpisnik je bio mađarski veleposlanik u Hrvatskoj,  Csaba Demcsák.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba