Može li cijepljenost osobe biti uvjet za prelazak granice ili ulazak u avion?

UVEST ĆE SE COVID-PUTOVNICE? “Intenzivno se razgovara o korištenju certifikata za prelazak granice”

Objavljeno: 09.03.2021. zagorjeinternational

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije, doznaje Jutarnji list. Kako im je potvrdio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

– Certifikati se zasad koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Intenzivno se razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi – rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

– I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju – dodao je Capak.

Pojasnio je i kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, “COVID-putovnica”.

Kaže i kako će trebati do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini EU razgovara o tome hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

Podsjetimo, već sada svi građani koji su cijepljeni, neovisno kojim cjepivom – Pfizerovim, Moderninim ili AstraZenecinim – dobivaju potvrdu o cijepljenju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj. Riječ je o kartonskoj kartici na koju se dodatno upisuje i kada se primi drugo cjepivo. Na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, nego cijepljeni pomoću tog koda mogu dobiti informacije o cjepivu koje su primili.

Iako je cijepljenje dobrovoljno, neke aviokompanije već su dale do znanja da će njihovim prijevozom moći letjeti samo cijepljeni putnici. Dio članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Jasno je da takav pristup otvara brojne kontroverze, prije svega u području ljudskih prava. S obzirom na to da je cijepljenje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno cjepiva za sve, postavlja se pitanje može li se cijepljenost tražiti kao uvjet za, primjerice, ulazak u avion.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter