Nove pješačke staze i javna rasvjeta, pametne klupe i sadnja cvijeća

PROJEKT OD 2,7 MILIJUNA KUNA: Park na prostoru bivše vojarne u Čakovcu dobit će novi izgled

Objavljeno: 09.03.2021. zagorjeinternational

Prostor bivše vojarne u Čakovcu primjer je dobre prakse revitalizacije nekadašnjih vojarni u kvalitetan ekosustav javnih i obrazovnih institucija, poduzeća i udruga usmjerenih prema razvoju gospodarstva. Ulaganjem Međimurske županije i europskim sredstvima, prostor bivše vojarne razvija se u Centar znanja Međimurske županije, unutar kojeg djeluju Tehnološko – inovacijski centar s tri poslovna inkubatora, Međimursko veleučilište u Čakovcu sa studentskim domom i restoranom, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno – edukacijski centar za Metalsku jezgru.

– Na prostoru Centra znanja Međimurske županije dnevno migrira gotovo tisuću ljudi, stoga je važno da osim revitalizacije zgrada, novih poduzeća i sadržaja koji se razvijaju na ovom prostoru, ulažemo u očuvanje prirode i stvaramo prostor ugodan za korištenje – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec na predstavljanju projekta revitalizacije parka.

Bioraznolikost Međimurja

Zahvaljujući projektu, izvršit će se revitalizacija parka u Centru znanja, uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike. Uredit će se nove pješačke staze, zasaditi novo zelenilo i cvijeće. Prostor će se opremiti urbanom opremom, postavit će se pametne klupe i nova javna rasvjeta, vodeći pritom računa o sinergiji s biljnim i životinjskim svijetom na tom području. Aktivnosti projekta predstavila je koordinatorica projekta koji provodi Međimurska županija Valentina Biševac, naglasivši da će se infrastruktura prilagoditi u svrhu očuvanja prirodnih staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta.
Revitalizacija parka jedan je od 15 projekata koji su Međimurskoj županiji odobreni kroz program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. INTERREG. U izradu projektno – tehničke dokumentacije uložit će se 150.000 kuna, a ukupna vrijednost radova je oko 2.700.000 kuna, od čega će Međimurska županija izdvojiti 500.000 kuna. Da Međimurska županija drži titulu zelene županije i teži stvaranju boljih uvjeta rada na prostoru Centra znanja Međimurske županije, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić – Grlač. Osim infrastrukturnih radova i uređenja okoliša, formirat će se nova staništa za ptice, kukce, male životinje, biljke i drveće, čime se želi podići svijesti građana o važnosti bioraznolikosti, za što će biti zadužena Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda. Sara Srša, stručna suradnica Međimurske prirode na projektu, pojasnila je da će jedna od osnovnih aktivnosti projekta biti izrada publikacije na temu šumskih ekosustava u urbanim sredinama, a bioraznolikost Međimurja nastojat će se povećati brojnim aktivnostima, poput radionica, konferencija, izrada stručnih studija, nabavom suvremene opreme za promatranje ptica te postavljanjem kućica i nastamba za divlje životinje.

Daljnja ulaganja

– Prostor bivše vojarne nalazi se u centru Čakovca, stoga ne samo da u procesu pretvaranja ovog prostora u istinski Centar znanja vodimo računa o povezivanju gospodarstva i obrazovanja, stvaranju poduzetničkih potpornih, obrazovnih i znanstveno – istraživačkih institucija, već brinemo i o prirodi, prirodnim vrijednostima i želimo da vizura ovog prostora bude primjer. Ulaganje u Centar znanja se nastavlja, a uskoro slijedi otvorenje Centra održivog razvoja – zaključio je župan Posavec, dodavši da je ovaj projekt ocijenjen kao najkvalitetniji projekt prijavljen na program prekogranične suradnje u segmentu zaštite okoliša i ekologije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba