Vladimir Terešak smatra da nema ni traga djelu trgovanja utjecajem i da nema sličnosti sa slučajem Sabo

HDZ-ov odvjetnik najavio mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv Šimunića zbog neovlaštenog snimanja, Šimunić snimku sutra nosi u USKOK

Objavljeno: 26.01.2021. zagorjeinternational

Vladimir Terešak, odvjetnik predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka najavio je mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv nezavisnog vijećnika iz Oroslavja Viktora Šimunića i novinara zbog neovlaštenog snimanja razgovora i objavljivanja snimke u javnosti.

– Smatram da nema ni traga djela trgovanja utjecajem. Tu se povlači paralela sa slučajem Sabo. On je pravomoćno osuđen za davanje mita. Ovo je potpuno drugačija situacija. Tušek nije član izvršne vlasti, saborski je zastupnik, i ovdje se govorilo to nečemu što bi bilo kada bi bilo. HDZ nije u županiji na vlasti, niti je Tušek u poziciji kao zastupnik dijeliti pozicije. Snimka je neovlašteno snimljena i kazneno je djelo – kazao je Terešak.

Dodaje kako o tome hoće li nešto biti dokaz odlučuje sud. Kazao je i kako smatra da ovo nije u javnom interesu.

– Ovo je normalna politička konverzacija i da se ovakvi razgovori procesuiraju, pola bi zastupnika i političara bilo procesuirano pred sudom. Ne vidim grešku gospodina Tušeka. Ako nađu zajedničku platformu, zajedničkog izlaska na izbore. HDZ nije osvojio vlast u županiji, a i da je došlo do dijeljenja funkcija, Tušek nije u poziciji da ih dijeli.

Iz članka sam iščitao da su razgovarali o tome za što je on zainteresiran – on je postavio pitanje i poticao na kazneno djelo, pitao je gdje sam tu ja. Tražio je da mu se nešto nudi… Po meni se ostvaruju bitni elementi kaznenog djela, kako za onog tko je to snimao, tako i za novinara koji je neovlaštene snimke učinio dostupnima.

Članak 143. kaže: Tko neovlašteno snimi zvučno nejavne riječi drugoga i tko uporabi ili učini dostupnim trećima takvu snimku će biti procesuiran, te u stavku 4. kaže da nema kaznenog djela ako se radi o javnom interesu koji je iznad privatnog interesa.

Ako Tušek bude suglasan, moj je prijedlog da se oni kazneno prijave DORH-u. Odluku ćemo donijeti narednih dana. Dugo godina bio sam državni odvjetnik, DORH je dužan temeljem ovakvih napisa poduzeti određene izvide da utvrde ima li elemenata kaznenog djela kod bilo kojeg od sudionika – rekao je Terešak za N1.

Nezavisni vijećnik Viktor Šimunić je komentirajući snimku na kojoj mu HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek nudi funkcije i ilegalnu pomoć u kampanji, rekao da ga je zvao USKOK.

– Sutra im idem odnijeti snimku – kazao je za 24sata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba