Krunoslav Capak objavio bizaran podatak

“Navukli smo šest doza cjepiva iz jedne bočice, deklarirane za pet. Sada ćemo morati plaćati šest doza ”

Objavljeno: 15.01.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite govorio o 14-dnevnoj incidenciji i usporedbi Hrvatske s drugim zemljama članicama Europske unije.

– Prije tjedan dana smo imali 1098 od 6742 testirana, a 1.1. 1170 novooboljelih od 5631 testiranih. Ukupni broj u prvih 5 dana ovoga tjedna je 3819, što je za 23% manje od prvih pet dana prošloga tjedna: 4988. Incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300: 288,8. Najmanju ima Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću Međimurska.

Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je na 7. mjestu s ovom incidencijom. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1093,6 i RH je na 20. mjestu ljestvice zemalja EU. U padu je i postotak pozitivnih u ukupno testiranima. Ukupno smo cijepili 41.532 osoba. U SMŽ je do jučer cijepljeno 3772 osobe. U sustavu domova za starije je do sada testirano brzim testovima 13.157 djelatnika. Od toga je 389 njih bilo pozitivno. Testirano je 9491 korisnik domova, a od toga je 1192, ili 13% pozitivnih. Provedeno je 2669 testiranja zaposlenika u firmama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Njih 85 je bilo pozitivno – rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je pojasnio odluku o privremenoj zabrani ograničenja prelaska preko graničnih prijelaza RH.

– I hrvatski državljani u slučaju neodgodivih i nužnih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sprovod ili nepostojanje javnog prijevoza, a voze se osobe u tranzitu, studenata, odlazak liječniku, nabava lijekova. Također, putnici na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza ne odnosi samo na državljane trećih zemalja već na sve putnike koji dolaze s tog područja koja su na posebnoj listu HZJZ-a – rekao je Božinović.

Novinari su ga pitali hoće li biti popuštanja mjera od 1.veljače.

– Činjenica je da smo tek ovaj tjedan donijeli odluku o produžetku mjera koje sada traju do 31. siječnja. Nastavit ćemo raditi kao i do sada: svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju u RH i zemljama oko Hrvatske, zemljama EU. Nije nam u interesu braniti bilo što osim onog što se procijeni da se mora zbog širenja virusa i u tom smislu ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke uzeti u obzir sve faktore. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bismo postigli efikasan način borbe protiv epidemije, a to je prozračivanje, maske, održavanje distance. Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u neku odluku. Mi o mjerama razmišljamo stalno i to ćemo i dalje činiti ali danas nešto najaviti nije realno i to nećemo napraviti. Imamo još nešto više od dva tjedna u kojima ćemo pratiti situaciju. Nitko u ovoj epidemiji nije otok – kazao je Božinović.

Ima li prijavljenih nuspojava na Modernino cjepivo?

– Do jučer u 19 sati nema niti jedne prijave nuspojava za Modernino cjepivo – rekao je Capak.

Postoji li mogućnost ublažavanja mjera prije isteka roka odluke?

– Nismo rekli da ćemo na određenom broju propisivati mjere ili od njih odustajati. Drugi su to radili pa su češće mijenjali svoje postupke nego što su implementirali tzv. metodu semafora. Više faktora će tu odlučivati. Važno je to da mi danas za razliku od prije par mjeseci imamo cjepivo. Jedno je donositi mjere kad nemate viziju završetka epidemije, a ona sada postoji. Činjenica je da možemo računati, pretpostavljam, na sezonalnost virusa. U proljeće i ljeto se virus sporije širio i bile su blaže kliničke slike. Ipak, mi još nismo tu. Još je siječanj, odluke vrijede do 1.2. , a tada je još uvijek zima i hladno vrijeme. O tome moramo voditi računa kako ne bismo došli u situaciju kako ne bismo preopteretili zdravstveni sustav – rekao je Božinović.

Zašto je Hrvatska naručila najviše AstraZenecinog cjepiva?

– Znali smo da EK ide u pregovore sa 6+1 proizvođačem, a njihov ugovor je bio prvi ponuđen. Tada je u Komisiji i medijima bilo govora o tome da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. Tada se još nije spominjala registracija Pfizera. Cijena je bila povoljna prema onome što smo znali. Naručili smo količine koje su nam trebale da pokrijemo rizične skupine u RH. Astra Zeneca je pred registracijom. Informacije koje imamo su da su predali zahtjev i da imaju namjere dati odgovore na sva pitanja koja su postavljena. Najvjerojatniji datum registracije tog cjepiva je 29.1. – kazao je Capak.

Kako će se motivirati one koji se neće htjeti cijepiti baš tim cjepivom?

– Nije učinkovitost AstraZenecinog cjepiva 70% nego 62-92%. Nakon druge doze učinkovitost cjepiva raste. Osim toga, u radovima koji su objavljeni nakon testiranja tog cjepiva na 40.000 osoba, vidi se da je učinkovitost protiv teških oblika bolesti gotovo 100%. Možda će se netko tko se cijepi tim cjepivom razboljeti, ali to cjepivo štiti protiv teških oblika gotovo sto posto – objasnio je Capak.

Hoće li ove mjere biti na snazi do proljeća?

– Ne znam zašto ste tako zaključili. Samo sam rekao da ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke imati sastanke s drugim resorima, ministrima u Vladi. Svaki dan mi pratimo sve parametre koji su nam bitni, a tada ćemo odlučiti i donijeti novu odluku o tome kako će to izgledati. Prerano je da sada o tome govorimo i da nešto najavljujemo. Nama je potpuno jasno da su ovi rezultati u smanjenju broja novozaraženih posljedica manje kontakata, manje okupljanja u zatvorenom, manje privatnih druženja i proslava. To je temelj borbe protiv koronavirusa pogotovo u zimskim uvjetima. To je u nekim situacijama lakše provesti, a u nekima teže. Tako postoje djelatnosti za koje to nije naročiti problem, a za neke jest i nama je žao zbog svih koji trpe u takvoj situaciji, ali ne možemo doći u situaciju da zdravstveni sustav ne može odgovoriti na potrebe ljudi, kada je u pitanju Covid ali i druge bolesti – rekao je Božinović.

Ima li podataka o točnom broju građana koji su se javili obiteljskim liječnicima da se žele cijepiti?

– Ukupan broj ne znam. Jučer je bio sastanak sa svim ravnateljima Zavoda za javno zdravstvo po županijama i doznali smo da je to različito od liječnika do liječnika: negdje je vrlo malo ljudi, a negdje polovina pacijenata. Ali interes raste, povećava se i mislim da će interes biti i puno veći nego što je sada  – rekao je Capak.

Koliko doza cjepiva propadne?

– Pažljivo smo planirali cijepljenje i dali takve upute tako da rasapa cjepiva nema. Dapače, Pfizer je deklarirao 5 doza u jednoj bočici, mi smo navukli šest i uputili upit Pfizeru i kao rezultat toga je Pfizer povećao broj doza u jednoj vijali. Sad ćemo morati plaćati tih šest doza i to vrijedi za sve zemlje svijeta. Nema izvještaja s terena za rasap doza. Ako se ne može doći do rizične skupine, neka se cijepi bilo tko, kolege, obitelj te osobe. Mi smo htjeli da nam Pfizer kaže je li u redu da smo navukli 6 doza i garantiraju li da će rezultati biti kakvi su oni najavili za 5 doza u jednoj bočici i onda će od ponedjeljka oni naplaćivati 6 doza. To je nuspojava od onoga što smo mi od njih tražili – kazao je Capak.

Koliki je stvaran broj osoba koje su bile u kontaktu s covidom te je li i veća prokuženost uzrok bolje epidemiološke situacije?

– Ako pogledate po županijama, radi se o 4, 5,6% pozitivnih na PCR-u i to je daleko od toga da bi to moglo utjecati na epidemiološku situaciju jer u populaciji ima još jako puno onih osjetljivih na bolest. Ako je 5% pozitivnih, još je 95% osjetljivih na bolest. Mi možemo špekulirati, ali nitko to ne zna koliko je ljudi bilo bolesno a da to nisu znali. Stručnjaci procjenjuju da bi ukupna brojka mogla biti 2-3 puta veća – odgovorio je Capak.

Je li u Hrvatsku stigla gripa?

– Mi smo do sada u HZJZ napravili 500-tinjak testova na gripu. Do sada nismo imali nijedan izolat gripe – rekao je Capak.

Ravnateljica Infektivne klinike ‘Dr Fran Mihaljević’, Alemka Markotić, kaže da su se testovi na gripu radili i tamo.

– I mi smo u zadnjih mjesec dana radili testove na gripu i nijedan do sada nije bio pozitivan – rekla je Markotić.

Hoće li se proces cijepljenja u drugim županijama sada prolongirati zbog toga što je više doza cjepiva poslano u Sisačko-moslavačku županiju nakon potresa?

– Mi smo s obzirom na situaciju u toj županiji odlučili da će se druge županije odreći dijela svojih doza i pomoći da se u Sisačko-moslavačkoj što prije cijepe oni kojima je to potrebno. Paralelno smo napisali pismo ministrima zdravstva EU i zamolili da nam alociraju malo više doza cjepiva Moderne kako bismo pocijepili osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji i imamo za sada nekoliko indicija da bismo mogli dobiti te dodatne doze, koje ćemo u 4. kvartalu vratiti. Nadamo se da će se to dogoditi i onda ćemo nadoknaditi doze drugim županijama – rekao je Capak.

O novom mutiranom soju virusa koji je zamijećen u Velikoj Britaniji, Irskoj i Južnoafričkoj Republici?

– Za sada to nije zabilježeno u RH. Planiramo malo sveobuhvatnija istraživanja i sekvenciranja. Raspravlja se koji će postotak trebati sekvencirati. To su ozbiljni razgovori na razini Komisije, da se napravi zajednička platforma i krene u intenzivno sekvenciranje velikog broja pozitivnih slučajeva. To je molekularna epidemiologija i nije novost. Tu ćemo trebati zauzeti puno brži pristup nego što se to inače čini – rekla je Markotić.

O fešti sv. Vlaha u Dubrovniku. Hoće li Stožer dati odobrenje za njezino održavanje?

– Primili smo jučer kasno poslijepodne pismo iz Dubrovnika i njihov prijedlog kako bi se to organiziralo i o tome ćemo razgovarati – kazao je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba