U RH 52 novooboljelih od koronavirusa

“Ministrica Divjak bila je na sastanku Vlade, ali svi sudionici su za vrijeme sastanka imali maske, stoga ne moraju u samoizolaciju”

Objavljeno: 14.07.2020. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata imamo 52 novooboljelih, što je ukupno 3827 slučajeva dosad u Republici Hrvatskoj. U posljednja 24 sata obavljeno je 1745 testiranja, ukupno dosad 95.920. Preminula je još jedna osoba, dok je ukupno do sada preminulo 120 osoba. Radi se o muškarcu rođenom 1951. godine, kroničnom bolesniku. U bolnici se nalazi 129 osoba, aktivnih slučajeva je 1183. U zdravstvenom sustavu je zaražena 81 osoba, a u samoizolaciji ih je 508. Na respiratoru je petero pacijenata, a u samoizolaciji 4930 osoba.

– Naši sugrađani sve češće koriste maske, dezinficiraju ruke, treba pohvaliti takvi ponašanje, apelirati na one koji se ne pridržavaju da počnu. Moramo naglasiti važnost komunikacije i međusobnog dijaloga, važno je da rezultati i određene ideje dopiru do građana, mislim da smo na pravom putu. Moramo se i dalje ponašati odgovorno, ne razmišljamo o penalizaciji, apeliramo na odgovornost, moramo svima pokazati, naročito turistima da se odgovorno ponašamo te da na taj način doprinosimo svojem i njihovom zdravlju – rekao je ministar Vili Beroš.

Krunoslav Capak komentirao je slučaj zaraze u Ministarstvu obrazovanja.

– Jedna osoba je zaražena, ostvarila je kontakte s ljudima iz Ministarstva. Ministrica Divjak bila je jučer na sastanku vlade, ali svi sudionici su za vrijeme sastanka imali maske. Sudionici sastanka ne moraju u samoizolaciju. Neki iz Ministarstva su se već testirali i danas će biti poznati rezultati –  kazao je Capak. Dodao je da nema podataka da je nakon izbora došlo do većeg broja zaraženih.

– Što se tiče doma za starije u Klaićevoj, zaposlenici su bili članovi povjerenstva, ali nemamo potvrdu da je to vezano uz sam izborni dan. Ako to bude tako, mi ćemo to jasno iskomunicirati – rekao je Capak.

– Znam da se radi o velikom okupljanju, ne znam o kojoj se svadbi radi točno. Kao što znate, čim smo saznali za prvu oboljelu osobu komunicirali smo da svi s vjenčanja budu u samoizolacije. Epidemiolozi su ih osobno zvali. Ne znam je li se ovdje radilo o kršenju samoizolacije ili ne – dodao je Capak.

Govorio je i o turistima koji su koronavirusom zaraženi u Hrvatskoj.

– Kod nas su zaraženi turisti, jedna srpski građanin, odmah je vraćena iz Pule u Srbiju. Iz Švedske su došle tri osobe, zarazile su se u Švedskoj, sad su u Istri. Zaraženo je i dvoje Amerikanaca. Imamo obitelj iz Makedonije, oni će ostati u izolaciji u apartmanu. Imamo u Splitu pozitivnog Britanca, ne znamo kako se zarazio i kada. Ako su se Česi doista zarazili kod nas, mi ćemo to iskomunicirati – kazao je Capak.

Pričao je i o padu broja novozaraženih u Zagrebu

– Mislimo da će nam taj broj dnevni pasti ispod 50, što bi značilo da smo slomili sadašnji val epidemije. Događaju nam se masovna okupljanja – rekao je Capak.

Komentirao je i jačanje virusa na jesen.

– Primirje je, ali na jesen kada dođu druge infekcije i kada ćemo biti više u zatvorenim prostorima, vjerojatno će nam se događati i veći broj oboljelih – smatra Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba