SRETNO, MATURANTI: Ispitom iz hrvatskog jezika, danas počinje državna matura

MINISTRICA DIVJAK: Znam da vam nije bilo lako, ali sam sigurna da ste se dobro pripremili

Objavljeno: 08.06.2020. zagorjeinternational

Ispitom iz hrvatskog jezika A razine u devet sati započinje ovogodišnja državna matura. Pristupit će joj 32.000 pristupnika u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske. Radi se o 11. državnoj maturi u nizu, koja je, zbog epidemije koronavirusa, ipak drugačija od dosadašnjih, piše N1.
Pristupnike će nadzirati oko sedam tisuća nastavnika, a ocjenjivat će ih nešto više od tisuću ocjenjivača. Za maturu je prijavljeno 130 tisuća ispita, potrošeno je 13 tona materijala, a ispitne zadatke pripremalo je 110 autora. Maturanti se neće potpisivati svojim imenom i prezimenom, nego će imati bar kod, što će osigurati praćenje svakog ispita i neutralnost pri ocjenjivanju. Da bi maturant mogao maturom okruniti svoje srednjoškolsko obrazovanje, mora uspješno položiti ispite iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika.

Minimalni prag

Došlo je i do nekih izmjena, pa tako učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz hrvatskoga jezika A i B razine, mora pristupiti i testu i eseju, no ne mora zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova ispita iz hrvatskoga.
Na ovogodišnjoj se maturi, zbog epidemije i zatvaranja škola, neće pisati gradivo drugog polugodišta, a na ispitu će jasno stajati na koja pitanja ne trebaju odgovarati, Ove godine učenici maturu pišu vlastitim kemijskim olovkama, crnim ili plavim, a na ispit iz likovne umjetnosti donose vlastite flomastere. U ispitnoj prostoriji moraju sjediti udaljeni najmanje jedan metar u svim smjerovima, a u toj prostoriji, mora biti i stol za odlaganje osobnih stvari koje učenici ne smiju imati sa sobom tijekom ispita, zatim sat koji je vidljiv svima, ploča za bilježenje vremena početka i završetka ispita te pričuvni pribor za pisanje ispita.

Bez mobitela

Maturanti obavezno moraju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu mogu imati još i pribor za pisanje, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale. Strogo im je zabranjeno da u blizini imaju mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnoga sata, jer se u suprotnom “pristupniku izriče mjera poništavanja svi položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku”.
Maturantima je sreću putem Facebooka poželjela i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Drage maturantice i maturanti, sutra započinje državna matura i ja vam želim puno uspjeha. Mi smo vam pokušali pomoći koliko god se to moglo u ovim teškim vremena. Znam da vam nije bilo lako, ali sam sigurna i da ste se dobro pripremili. Osim što vam želim puno uspjeha na državnoj maturi, želim vam i da se upišete na ono visoko učilište ili da krenete u svijet rada – poručila je Divjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba