DONOSIMO REZULTATE VELIKOG ISTRAŽIVANJA VIKTORA ŠIMUNIĆA IZ OROSLAVJA

ZOVU GA “LOVAC NA UHLJEBE”: Ne zamaram se negativnim komentarima. Ako bolje usmjerimo novac, svima će nam biti bolje

Objavljeno: 06.06.2020. Jelena Jazbec

Viktor Šimunić (29), nezavisni gradski vijećnik iz Oroslavja, mjesec je dana prikupljao podatke po hrvatskim općinama, gradovima i županijama o broju vijećnika i iznosu njihovih naknada. S obzirom na to da se ti podaci ne mogu pronaći na jednom mjestu, Šimunić je pisao e-mailove, telefonirao, a lokalnim činovnicima je čak i prijetio Zakonom o pravu na pristup informacijama i na kraju prikupio oko 95 posto podataka. Njegov ga je projekt doveo i u popularnu emisiju “RTL Direkt, a rezultate svojeg istraživanja odlučio je podijeliti i sa Zagorje Internationalom, pa vam u prilogu ovog intervju donosimo tablicu u kojoj se nalaze iznosi vijećničkih naknada svih općina i gradova na području Krapinsko – zagorske županije, kao i članova Županijske skupštine.
Inače, Šimunić je inženjer informacijskih tehnologija, predsjednik je KUEU-a “Kaj” iz Zlatar Bistrice i član KUD-a “Sloboda” iz Oroslavja, a slobodno vrijeme najradije provodi na putovanjima, koja, naglašava, financira iz vlastitog džepa. O njegovim avanturama već ste mogli čitati i na našem portalu, no, ovog smo puta s njime vodili jedan drugačiji, mnogo ozbiljniji razgovor.

Kada ste i zašto odlučili krenuti u svoje istraživanje?

U istraživanje sam krenuo krajem travnja. Dakle, korona kriza je počela jenjavati i svi su počeli govoriti o krizi koja će nas pogoditi. Kako sam vidio da mnogi gradovi rade svakakve rezove kako bi pomogli gospodarstvenicima, smatrao sam da mi je dužnost kao gradskog vijećnika ponovo pokrenuti pitanje vijećničkih naknada, odnosno, ukidanje istih kako bi se pomoglo Gradu. No, s obzirom na to da Grad nije reagirao, odlučio sam provesti istraživanje o vijećničkim naknadama u našoj Krapinsko – zagorskoj županiji, no, kako sam dobivao nevjerojatno nelogične rezultate, odlučio sam zatražiti podatke od svih općina, gradova i županija u Hrvatskoj, pa sam naposlijetku poslao 576 mailova.

Je li vam ovo prvi mandat kao gradskom vijećniku?

Da ovo mi je prvi mandat kao gradskom vijećniku, 2017. bio sam najmlađi kandidat za gradonačelnika u našoj županiji.

Primate li vijećničku naknadu ili ste je se odrekli? 

Na drugoj sjednici Gradskog vijeća nova je vlast u gradu Oroslavju, na čelu s HDZ-om, odlučila podići naknade s oko 120 kuna, a koju su primali svi vijećnici, na 300 kuna neto mjesečno za vijećnike, 500 kuna neto mjesečno za po dva zamjenika predsjednika Vijeća i oko 2400 kuna neto mjesečno za predsjednika Vijeća. Većina je to, naravno, izglasala. Kao vijećnik primam naknadu te zajedno s kolegom Kristijanom Sojčem te dobivene naknade usmjeravam prema civilnom društvu. Važno je pritom napomenuti i kako, uz vijećničke naknade, svaki vijećnik ima pravo na po 2000 kuna godišnje za političko djelovanje. Kolega i ja nismo nikad primili od Grada ni kunu za političko djelovanje, a istih naknada smo se i odrekli.

Koliko ste dugo provodili svoje istraživanje?

Istraživanje je zapravo još u tijeku, jer kada sam shvatio da su naknade za političko djelovanje propisane u minimalnim iznosima i koliko tu ima nelogičnosti, morao sam nastaviti. Meni osobno nije ni na kraj pameti bilo da bi netko te naknade isplaćivao više od minimalno zadane vrijednosti. Tako sam prvo krenuo od županija, koje moraju isplaćivati pet tisuća kuna po svakom vijećniku. Prvo sam, naravno, provjerio našu županiju i kad sam vidio da dajemo 12.000 kuna po vijećniku, bio sam u šoku. Onda sam vidio da Splitsko – dalmatinska županija isplaćuje 40 tisuća kuna po vijećniku, a svake nove informacije su bile sve šokantnije, da bih došao do podatka da Zagrebačka županija isplaćuje 80 tisuća kuna po vijećniku. Zapravo, svi oni isplaćuju 10 posto veće iznose ako se radi o osobama ženskog roda. Naposljetku se dolazi do podatka da samo županije, koje bi po zakonu minimalno morale isplatiti 4,5 milijuna kuna godišnje, zapravo isplaćuju oko 18,7 milijuna godišnje. To je apsolutno šokantan podatak. Ukupno se na vijećničke naknade troši preko 51 milijun kuna neto godišnje te samo oko pet posto općina naknade nemaju. Doslovno iz svake županije može se izvući neki apsurd, neki šokantan podatak.

Kakve su bile reakcije jedinica lokalne i regionalne samouprave koje ste kontaktirali?

Moram priznati da svakakve, nekima sam morao slati mailove po nekoliko puta i zvati nekoliko puta, ali na kraju sam došao do podatka, nažalost, još ne svih. Ali doći ću.

Je li bilo mnogo slučajeva u kojima su vas odbijali dati tražene podatke? 

Svi ti podaci su javni i morao sam ih dobiti, problem je u tome što svi ti podaci ne postoje na jednom mjestu. Krajem ovog tjedna bih konačno trebao objaviti sve te podatke na svojoj web stranici viktorsimunic.com

Koliko ste podataka na kraju uspjeli prikupiti? 

Preko 95 posto, nedostaju mi još samo Grad Obrovac, Splitsko – dalmatinska županija te 20 općina, većinom iz Dalmacije.

Kakve su reakcije javnosti na vaš potez i kako se nosite s ponekim negativnim kritikama? Jeste li požalili što ste krenuli u sve ovo?

Moram priznati da otkako me gospodin Šprajc pozvao u emisiju, mobitel mi ne prestaje zvoniti, neki su mi čak dali epitet “Lovac na uhljebe”, reakcije ljudi su većinom sve pozitivne i moram priznati da mi daju dodatnu energiju da i dalje prikupljam podatke. Negativnih kritika je veoma malo, većinom dolaze s lažnih profila i ne zamaram se uopće njima. Ni u jednom trenu nisam požalio zbog ovog projekta.

Planirate li možda u budućnosti ozbiljnije se baciti u političke vode?

Na sljedećim izborima bit ću na listi Stranke s imenom i prezimenom za treću izbornu jedinicu. Smatram da bi svakom čovjeku trebala biti čast raditi taj posao za mjesto gdje živi. Prošao sam svašta, temperature od -28 stupnjeva u Rusiji, do +50 u Dubaiju, od Kineskog zida i drevne Petre u Jordanu… Nigdje nije lijepo kak’ je pri nas, nigdje se nemre voda piti doslovno iz pipe. Nigde nemrete poslije posla prejti klijeti na terasu, narezati špeka i spiti gemišt. Moramo cijeniti našu zemlju, naše najljepše Zagorje. U našem Zagorju samo u ovom segmentu godišnje se troši preko tri milijuna kuna neto, zar ih ne možemo bolje iskoristiti? Ako uredimo ovaj nelogičan sustav, ako bolje usmjerimo novac, svima će nam sigurno biti bolje.

Radi se o neto iznosima za sve, osim za općinu Radoboj i grad Zlatar, za koje je naknada iskazana u bruto iznosu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba