Šest novozaraženih u RH, oporavila se 1641 osoba

CAPAK NAJAVIO: Od ponedjeljka će početi raditi i ugostiteljski objekti koji nemaju terase

Objavljeno: 07.05.2020. JJ

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata evidentirano šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da se ukupni broj oboljelih popeo na 2125. Do sada je testirano 41.938 uzoraka, u protekla 24 sata njih 877. Hospitalizirano je devet osoba manje, dakle, 195, a na respiratoru je 13 osoba. Do sada je ukupno ozdravila 1641 osoba, u protekla 24 sata 40 novih. Od toga je iz bolnice otpušteno 630 osoba, a kod kuće se oporavilo njih 1011. U samoizolaciji je 18.081 osoba.

Preminula je jedna osoba, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Radi se o ženi 1943. godište koja je imala niz kroničnih bolesti. Ukupno je u RH preminulo 86 COVID pozitivnih osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da će danas biti donesene dvije nove odluke – jedna kojom će se omogućiti rad autoškola i druga, kojom se stavlja izvan snage odluka o postupanju i primjeni karantene te kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradit će posebne preporuke kojih bi se vozači kamiona trebali pridržavati u međunarodnom transportu.

Ministar je odgovorio i na novinarski upit hoće li Vlada možda revidirati odluku o početku nastave za učenike od 1. do 4. razreda, koji je planiran za 11. svibnja.

– Upravo sam došao sa sjednice Vlade, gdje je Vlada donijela posebnu odluku vezanu uz otvaranje škola. Vjerojatno će ministrica Blaženka Divjak nakon sjednice dati dodatna objašnjenja – kratko je odgovorio Božinović.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je rad ugostiteljskih objekata, koji bi također trebao početi 11. svibnja.

– Prijepodne su objavljene upute za rad ugostiteljskih objekata, dakle, i kafića i restorana, i onih koji su samostalni i onih u sklopu objekata za smještaj. Imamo povoljnu epidemiološku situaciju i možemo krenuti u rad ugostiteljskih objekata. Propisali smo stroge epidemiološke mjere, koje se tiču higijene i fizičkog distanciranja i dezinfekcije nakon svakog gosta. Sve je ostalo onako kako smo rekli, uz jednu razliku, a to je da je, s obzirom na to da imamo puno ugostiteljskih objekata koji nemaju terase, donesena odluka da će se pustiti u rad i oni objekti koji nemaju terasu. Dakle, i u zatvorenim prostorima će se moći posluživati hrana, uz veći razmak među stolovima i osobama koje sjede za stolovima – najavio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba