Povodom 30. obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana sjednica Sabora djece i saborskih zastupnika, na kojoj su prisustvovale i članice Dječjeg gradskog vijeća Zaboka, a raspravljalo se o ostvarivanju dječjih prava, vršnjačkom i elektronskom nasilju,…

PREDSTAVILE PROJEKT “ZDRAVO I FINO”: Zabočanke od saborskih zastupnika zatražile da se poboljša kvaliteta prehrane djece u školama

Objavljeno: 25.11.2019. IB

U Sabornici Hrvatskog sabora, 20. studenog održana je sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Sjednica je organizirana u povodu 30. obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta na sam Dan Konvencije s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote.

“EU HEALTH AWARD“

Tema je bila ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske, među kojima djeca sudionici akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća Saveza društava Naša djeca Hrvatske, iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koja su izlagala na 11 različitih tema, nakon čega je uslijedila rasprava djece i odraslih.
Prisustvovale su i  članice Dječjega gradskog vijeća Grada Zaboka Ana Grah i Lana Repovečki i govorile o pravu djeteta na zdravu prehranu, kao temelju zdravog života, potaknute svojim iskustvima koje su prošle kroz projekt “Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok. Ispričale su prisutnima vrlo bogate i razgranate aktivnosti projekta “Zdravo i fino”, u kojima one sudjeluju te zatražile pomoć od saborskih zastupnika i ministarstava da se poboljša prehrana djece u školama. Na kraju su se pohvalile i činjenicom da je vrijednost i kvalitetu projekta “Zdravo i fino“ prepoznala Europska komisija i dodijelila DND-u Zabok 1. nagradu “EU HEALTH AWARD” za 2019. godinu, na što su posebno ponosne.

Značenje udomiteljstva

Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, o njima važnim problemima i pitanjima, djeca su uputila jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja uvaže te su govorila o odrastanju u digitalnom okruženju, o izazovima koje takvo okruženje donosi te o potrebi da ih odrasli, pa i sama država kroz zakonske odredbe, u tom okruženju zaštite. Govorilo se o elektroničkom nasilju kao jednom od gorućih problema s kojima se djeca suočavaju, istaknuta je važnost prava djece na slobodne aktivnosti te problem manjka kvalitetnih izvannastavnih i rekreativnih sadržaja. Zatraženo je da se pronađu rješenja za zaštitu djece od vršnjačkog nasilja, te je naglašena važnost teme siromaštva u državi kao jednog od velikog uzroka nejednakosti ostvarivanja dječjih prava. Govorilo se o potrebi standardizacije školskog sustava u Hrvatskoj, a posebno je dirljiv bio govor predstavnika Savjetodavnog odbora za dječju participaciju koji je, govoreći o značenju udomiteljstva iz perspektive udomljenog djeteta, pojasnio da mu je nova udomiteljska obitelj, u kojoj je po prvi put dobio ljubav, podršku, red i topli dom, promijenila život.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba