“BRANJE GROJZDJA” U PREGRADI: Berači u narodnim nošnjama, s kolima i konjima, prošli ulicama grada, kako bi prikazali kak se to negdar išlo v berbu

Najberačima proglašeni Marijana Fistrić i Stanko Mikulaš, najbolja kola imali Petrovčani, a kao grupa pobjedu odnijeli Humčani

Objavljeno: 30.09.2018. Jelena Jazbec

Tradicionalnom povorkom beračica i berača te Kulinarskim kupom Slavka Večerića privodi se kraju 48. izdanje pregradske manifestacije “Branje grojzdja”, koja je otvorena 22. rujna, a u devet dana, posjetitelji su mogli uživati u 45 različitih kulturnih, sportskih i zabavnih programa.
Kruna ove manifestacije je povorka beračica i berača, čiji je cilj prikazati kako se to nekad išlo u berbu, pa tako sudionici prolaze ulicama grada odjeveni u narodne nošnje, s konjskim zapregama i isključivo drvenom opremom za branje i preradu grožđa, te košarama u kojima se nalaze delicije koje se tradicionalne pripremaju za berbu grožđa.

Šest zaprega

Ove godine u povorci je sudjelovalo šest konjskih zaprega. Predstavili su se Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, na čelu s predsjednikom Mirkom Majsecom, koji je na kolima dovezao pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, zatim obitelji Bračević – Hršak iz Petrovskog, Mladen Cerovski iz Huma na Sutli, obitelj Vardijan iz Svedruže, obitelj Mikulaš iz Plemenšćine i obitelj Antolić iz Kumrovca. Bili su tu i oni najmlađi, djeca iz pregradskog Dječjeg vrtića “Naša radost”, koji su pripremili i prigodni program, zatim članovi dječjih folklornih sekcija KUD-ova Horvatska i Pregrada, te sekcija odraslih KUD-a Pregrada. U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Kmeti i tamburaši KUD-a Pregrada, a na samom kraju dodijeljene su nagrade za one najbolje. Najboljom malom beračicom proglašena je Lucija Trdinšak, a najboljim malim beračem Vid Horvat. Najbolja beračica je Marijana Fistrić, a najbolji berač Stanko Mikulaš. Najbolja kola imale su obitelji Bračević – Hršak iz Petrovskog, dok je najbolja grupa bila ona iz Huma na Sutli, koju je predvodio Mladen Cerovski.
Župan Željko Kolar zadovoljan je načinom na koji Pregračani čuvaju zagorsku tradiciju.
– Polako se približavamo 50. izdanju “Branja grojzdja”, koje je tijekom ovog tjedna imalo jedan sjajan program, 45 različitih kulturnih, zabavnih i sportskih događaja. Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su kupnjom karte za humanitarnu utakmicu pomogli našem Danijelu Plašću u prikupljanju sredstava za kupnju robotskog odijela. Samo “Branje grojzdja” pokazalo je da treba ulagati u našu tradiciju, u našu kulturu, ali da je to sve teže i teže. Sve je manje ljudi koji imaju krave, da bi se mogli pojaviti na trgu s onom starom opremom i kolima. S konjima je nešto bolja situacija. S obzirom na to da se približavamo 50. jubilarnoj manifestaciji “Branje grojzdja”, unutar Županije ćemo, zajedno s gradovima i općinama, organizirati jedan fond iz kojeg ćemo sufinancirati i pomoći tim ljudima da zadrže stoku u štalama i da sudjeluju na ovakvim manifestacijama. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u tome, pa da za 50. izdanje imamo 20-ak, 30-ak zaprega, kako je to nekad bilo u Pregradi – rekao je Kolar.

Humanitarna nota

Gradonačelnik Marko Vešligaj je pak dodao kako je kroz Pregradu u devet dana zasigurno prošlo desetak tisuća ljudi.
– Drago mi je što smo dali humanitarnu notu ovogodišnjem “Branju grojzdja” i da čuvamo tradiciju koja traje već 48 godina. Polako se priprema i za 50. obljetnicu, koja će, vjerujem, biti malo posebnija. Vremenske prilike nisu bile idealne, hladnoća u večernjim satima nije nam baš išla na ruku, ali jako smo zadovoljni i manifestacijom i posjećenošću – rekao je Vešligaj.
U poslijepodnevnim satima posjetitelji na prostoru ispred Gradske knjižnice i Muzeja mogu uživati u Kulinarskom kupu Slavka Večerića.
– Ove smo godine odlučili upotpuniti program Kulinarskim kupom, koji je posvećen legendi hrvatskog kulinarstva Slavku Večeriću, i nadam se da će on postati dio manifestacije “Branje grojzdja” – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.
Prije početka povorke, na središnjem trgu publiku su zabavljale Zagrebačke mažoretkinje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba