U Krapini, uz koncert Đanija Stipaničeva, svečano obilježena 420. obljetnica prvog od pet zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu

“Ovako velika obljetnica pokazuje koliko je Krapina bogata poviješću koju ne smijemo zaboraviti i koliko je svo to vrijeme bitna za Zagorje i Hrvatsku”

Objavljeno: 26.08.2018. Alen Brodar

U krapinskoj Festivalskoj dvorani proslavljena je jedna od tri velike obljetnice koje Grad Krapina slavi ove godine – 420 godina od zasjedanja Hrvatskoj sabora na Starom gradu. Iako je prvotno bilo zamišljeno da proslava uz koncert Đanija Stipaničeva bude održana baš kod Starog grada, loše vrijeme je sve preselilo u Festivalsku dvoranu, no to nije umanjilo značaj i doživljaj ove prigode.

– Ove godine Krapina obilježava i 820 godina od prvog pisanog spomena imena Grada Krapine te 25 godina otkako je Krapina grad u sadašnjem ustroju lokalne samouprave, a izuzetno je važna i ova obljetnica, 420 godina od zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu u Krapini. Tamo je održano ukupno pet zasjedanja u vrijeme najvećih turskih osvajanja, što dokazuje koliko je Krapina grad bogat poviješću, koju ne smijemo zaboraviti – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je bio domaćin brojnim visokim uzvanicima – ministru gospodarstva poduzetništva i obrta Darku Horvatu, koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH, saborskim zastupnicima, među kojima Siniši Hajdašu Dončiću, Mariji Puh, Marku Vešligaju i Žarku Tušeku, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Sabora RH, krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru, Domagoju Ivanu Miloševiću, Davoru Ivi Stieru, brojnim gradonačelnicima i načelnicima te ostalim uzvanicima i gostima koji su ispunili gledalište Festivalske dvorane i uživali u izvedbama Đanija Stipaničeva.

Zaslužuje respekt

– Držati tradiciju dugu 420 godina uistinu zaslužuje respekt. Ali to nije samo želja, već i dužnost svih aktera lokalne i nacionalne hrvatske politike. Svjesni smo činjenice da je danas u Hrvatskoj jedno turbulentno vrijeme i stoga je biti na jednoj ovakvoj obljetnici uistinu privilegija – rekao je ministar Horvat, na kojeg se nadovezao Žarko Tušek:

– Ovako velika obljetnica govori o važnosti Krapine za Hrvatsku, o njezinoj državotvornoj ulozi. Jedan jako lijep događaj, uz izvrstan koncert, za koji je šteta što se zbog lošeg vremena nije mogao održati na Starom gradu, što je odlična ideja gradske vlasti, ali ništa manje ne uživamo ni u krapinskoj ljepotici, Festivalskoj dvorani, koja će vrlo skoro ponovo biti ispunjena “kajem” u sklopu Tjedna kajkavske kulture – rekao je Tušek.

Na upit kako je danas biti saborski zastupnik, Tušek je rekao kako državne institucije danas možda nemaju specifičnu težinu kakvu su imale u prošlosti.

– Na nama je da jačamo te institucije i marljivo opravdavamo povjerenje ljudi koji su nam dali, da budemo na tim važnim funkcijama. Meni je osobno čast biti zastupnikom iz Hrvatskog zagorja, uistinu se trudim da u komunikaciji sa svojom bazom i centralnom vlasti doprinosim projektima koji se ovdje realiziraju. Na svoj osobni uspjeh jesam ponosan, ali sam svjestan činjenice da politika kao profesija danas i nije nešto popularna – rekao je Tušek.

Isto pitanje postavljeno je i potpredsjedniku Sabora RH, Siniši Hajdašu Dončiću.

Saborski zastupnici

– Kako je danas biti saborski zastupnik? To je ovisno o kutu gledišta. Svi misle da je to lagan posao, ali mnogo se truda mora ulagati ako želiš pomoći ljudima, ne samo iz kraja iz kojeg dolaziš, već svima. Mora se raditi odgovorno, a od osobe do osobe ovisi kako ga shvaća. Tako vam je u svakom poslu – netko to radi bolje, netko lošije, a u konačnici, svake četiri godine imate mogućnost testiranja svog rada – to su izbori – rekao je Hajdaš Dončić, naglasivši iznimni značaj Krapine, kao glavnog grada Krapinsko – zagorske županije, s čime se složio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ova obljetnica pokazuje značaj Krapine i u to vrijeme. Jest da je tada bila tradicija da su se zasjedanja Sabora održavala u više gradova, ali ipak su Krapina i Varaždin u to vrijeme nekako dominirali. Bez obzira na svoju veličinu, Krapina je u to vrijeme imala velik značaj, pa tako ima i danas, kao sjedište Županije – zaključio je Kolar.

Đanija Stipaničev, koji je kao poseban glazbeni gost, pjevao i zabavne i zagorske hitove, uveličao je svojim nastupom ovu značajnu obljetnicu, a tim je svečanim događajem završila i manifestacija Ljeto u Krapini. No, ujedno je to bila i uvertira u najvažniji krapinski tjedan, Tjedan kajkavske kulture, čije će otvorenje biti sljedeće nedjelje, 2. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba